Grillowane piersi indyka po meksykańsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z indyka

    1 sztuka

Marynata meksykańska

  • czosnek

    2-3 ząbki
  • natka kolendry

    2 łyżki
  • oregano

    1 łyżeczka
  • chili Prymat

    2 łyżki
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • oliwa

    3 łyżki
  • sok z 1 cytryny

  • sok z 1 pomarańczy

  • sok ananasowy

    1/4 szklanki
  • tequila

    40 ml
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grillowane piersi indyka po meksykańsku foto
Do garnka wsypać chili, pokrojony drobno czosnek, kminek, kurkumę i oregano. Wymieszać.
Krok 2 - Grillowane piersi indyka po meksykańsku foto
Dodać składniki mokre marynaty: sok pomarańczowy, cytrynowy i ananasowy, oliwę i tequilę. Dodać posiekana kolendrę. Wymieszać.
Krok 3 - Grillowane piersi indyka po meksykańsku foto
Mięso umyć. Pokroić na plastry. Tłuczkiem rozbić.
Krok 4 - Grillowane piersi indyka po meksykańsku foto
Zanurzyć indyka w marynacie.
Krok 5 - Grillowane piersi indyka po meksykańsku foto
Włożyć na całą noc do lodówki.Po wyjęciu grillować.
Krok 6 - Grillowane piersi indyka po meksykańsku foto
Grilować można grillem elektrycznym ( ok. 9 minut ) jak na zdjęciu lub na rozżarzonym węglu ok. 15-20 minut.
Krok 7 - Grillowane piersi indyka po meksykańsku foto
Podawać np. z sałatką z avokado i kalafiora.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat