Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane piersi indyka po meksykańsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filet z indyka 1 sztuka

Marynata meksykańska

czosnek 2-3 ząbki
natka kolendry 2 łyżki
oregano 1 łyżeczka
chili Prymat 2 łyżki
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 0,5 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
sok ananasowy 1/4 szklanki
tequila 40 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane piersi indyka po meksykańsku

Kroki postępowania

1
Do garnka wsypać chili, pokrojony drobno czosnek, kminek, kurkumę i oregano. Wymieszać.
Krok 1 - Grillowane piersi indyka po meksykańsku foto
2
Dodać składniki mokre marynaty: sok pomarańczowy, cytrynowy i ananasowy, oliwę i tequilę. Dodać posiekana kolendrę. Wymieszać.
Krok 2 - Grillowane piersi indyka po meksykańsku foto
3
Mięso umyć. Pokroić na plastry. Tłuczkiem rozbić.
Krok 3 - Grillowane piersi indyka po meksykańsku foto
4
Zanurzyć indyka w marynacie.
Krok 4 - Grillowane piersi indyka po meksykańsku foto
5
Włożyć na całą noc do lodówki.Po wyjęciu grillować.
Krok 5 - Grillowane piersi indyka po meksykańsku foto
6
Grilować można grillem elektrycznym ( ok. 9 minut ) jak na zdjęciu lub na rozżarzonym węglu ok. 15-20 minut.
Krok 6 - Grillowane piersi indyka po meksykańsku foto
7
Podawać np. z sałatką z avokado i kalafiora.
Krok 7 - Grillowane piersi indyka po meksykańsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak