Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane gruszki z serkiem brie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gruszki 2 sztuki
brie
roszponka
orzechy włoskie 2-3 łyżki
miód
oliwa

Porada

Miód można lekko podgrzać, wtedy będzie rzadszy i łatwiej będzie można nim polewać potrawę.

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane gruszki z serkiem brie

1. Gruszki myjemy i przekrawamy na pół. Gruszki kładziemy przekrojoną częścią na rozgrzanego grilla lub patelnie grillowaną (wtedy nalewamy odrobinę oliwy z oliwek). Grillujemy kilka minut, aż gruszka zacznie robić się miękka (poznamy to po brązowiejącej skórce) i przewracamy na drugą stronę. Na gruszce układamy plasterki sera brie i smażymy jeszcze kilka minut.
2. Na patelni prażymy orzechy i po chwili dodajemy do nich łyżkę miodu. Kiedy miód połączy się z orzechami ściągamy je i przekładamy na talerz, rozkładając je, żeby się nie poprzyklejały do siebie.
3. Roszponkę płuczemy, osuszamy i przekładamy na talerze, a następnie układamy na nich gruszki, posypujemy orzechami i polewamy miodem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 26.03.2015 10:19
super przepis :)
V_kuchareczka 25.03.2015 18:58
ciekawy przepis
dollce 25.03.2015 18:48
wyglądają cudownie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak