Grillowane gruszki z serkiem brie

Grillowane gruszki z serkiem brie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    2 sztuki
  • brie

  • roszponka

  • orzechy włoskie

    2-3 łyżki
  • miód

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Grillowane gruszki z serkiem brie

1. Gruszki myjemy i przekrawamy na pół. Gruszki kładziemy przekrojoną częścią na rozgrzanego grilla lub patelnie grillowaną (wtedy nalewamy odrobinę oliwy z oliwek). Grillujemy kilka minut, aż gruszka zacznie robić się miękka (poznamy to po brązowiejącej skórce) i przewracamy na drugą stronę. Na gruszce układamy plasterki sera brie i smażymy jeszcze kilka minut.
2. Na patelni prażymy orzechy i po chwili dodajemy do nich łyżkę miodu. Kiedy miód połączy się z orzechami ściągamy je i przekładamy na talerz, rozkładając je, żeby się nie poprzyklejały do siebie.
3. Roszponkę płuczemy, osuszamy i przekładamy na talerze, a następnie układamy na nich gruszki, posypujemy orzechami i polewamy miodem.
Internetowa Kuchnia
Miód można lekko podgrzać, wtedy będzie rzadszy i łatwiej będzie można nim polewać potrawę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

ilka01 26.03.2015 10:19
super przepis :)
V_kuchareczka 25.03.2015 18:58
ciekawy przepis
dollce 25.03.2015 18:48
wyglądają cudownie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat