Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowana wieprzowina z bakłażanem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wino czerwone wytrawne 100 ml
oliwa 3 łyżki
chili szczypta
miód 1 łyżka
kolendra 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
ocet winny 2 łyzki
bakłażan 1
pomidor 1
ogórek 1/2
natka pietruszki
koper
ziemniaki
wieprzowina 700 (łopatka)

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana wieprzowina z bakłażanem

Mięso umyć osuszyć, pokroić w plastry, rozbić trochę młotkiem, nie za mocno.
Kolendrę utłuc w moździeżu z pieprzem, dodać oliwę, ocet, sól, pieprz, miód, wino, wymieszać i zwilżyć wszystkie plastry układając je w naczyniu. Zalać resztą marynaty.
Odstawić na kilka do kilkunastu godzin.
Bakłażan pokroić w plastry, posolić i odstawić na godzinę, w tym czasie przygotować ziemniaki.
Ustawić grill elektryczny, ułożyć mięso, bakłażana wypłukać i osuszyć, również ułożyć na grilu.
Bakłażana i mięso zwilżać oliwą i piec z obu stron. Bakłażan upiecze sie wcześniej wiec można go położyć na mięsie by nie stygł i piec jeszcze trochę.

Podać z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem. Mięso przykryte bakłażanem udekorować pomidorem i ogórkiem, resztę bakłazana ułożyć na talerzu jako dodatek do obiadu, udekorować natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 09.11.2013 20:54
Kolorowo i zdrowo :)
iwi 09.11.2013 10:58
super przepis
mariel78 09.11.2013 09:18
ładnie się prezentuje
MagdaXXX 09.11.2013 08:36
super pomysł
Aga-25 09.11.2013 08:29
muszę zrobić takie
Agnieszka-87-25 09.11.2013 08:19
coś dobrego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak