Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana polędwiczka wieprzowa z sosem z pieczonej papryki i pomidorów
Sos: Paprykę pozbawić gniazda nasiennego pokroić w paski. Pomidory pokroić w czwórki. Warzywa ułożyć w blaszce do pieczenia , skropić oliwą. Piec 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( aż skórka zacznie odchodzić i robić się spieczona) Upieczone warzywa pozbawić skórek , przełożyć do garnka , zalać bulionem oraz dodać przyprawy. Doprowadzić do zagotowania. Sos zmiksować blenderem na gładki krem.
Polędwiczkę wieprzową pokroić w 2 cm. plastry , lekko rozbić w dłoniach. Patelnię grillową lub grilla elektrycznego nagrzać , smażyć mięso na rumiano z obu stron.( ok 2 min z każdej strony uważając by nie przesuszyć polędwiczki)
Na talerze wyłożyć porcję sosu oraz mięsa. Podawać z ryżem lub kaszą.