Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Greckie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
cukier 1 szkl
margaryna 1/2 kostki
jajko 2 szt
miód 3 łyż
mleko 1 l
kasza manna 10 łyż
cukier kryształ 1 szkl
margaryna 1 kostka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Greckie

Kroki postępowania

1
Z mąki, sody, 1 szkl cukru, jajek, 1/2 margaryny i miodu zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy części i pieczemy oddzielne placki w 190 stopniach około 20 min.
Krok 1 - Greckie foto
2
Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę mannę i ciągle mieszając gotujemy, aż kasza zgęstnieje. Ugotowaną kaszę studzimy.
Margarynę miksujemy na puszystą masę. Do margaryny dodajemy po łyżce zimną kaszę i miksujemy na krem.
Krok 2 - Greckie foto
3
Upieczone i wystudzone placki, przekładamy kremem z kaszy manny. Wierzch ciasta smarujemy kremem.
Krok 3 - Greckie foto
4
Wierzch ciasta posypujemy kolorową posypką.
Ciasto odstawiamy na ok 2 - 3 dni, aż zmięknie.
Smacznego
Krok 4 - Greckie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 15.07.2013 13:48
fajne ciasto
sara1 09.04.2013 07:55
smakowicie wygląda
Adam/ZUB3R 12.11.2012 10:58
pyszne ciasto
miszelka 10.09.2012 10:58
wygląda super
olkaaa 10.09.2012 10:22
jeszcze nie próbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak