Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
grapefruit
1 szt -
śmietana kremowa 30% lub 36%
125 ml -
żółtko jajek
1 szt -
cukier
1 łyżka -
woda
2 łyżki -
ajerkoniak
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Grapefruit z zabaione.
Ubić żółtko.
W rondelku zagotować wodę z cukrem.
Gorący syrop wlewać powoli do żółtka ciągle ubijając. Teraz można wlać alkohol.
Ubijać w kąpieli wodnej, aż masa zwiększy swoją objętość i zgęstnieje.
Zdjąć z kąpieli i ubijać do ostudzenia. Połączyć z ubitą śmietaną.
Grapefruit obrać dokładnie, pokroić na fileciki i ułożyć w żaroodpornych naczynkach.
Polać zabaione i wstawić na 2-3 min do piekarnika pod grill,200stop.
Jeżeli komuś mało słodkości, to możemy nałożyć gałkę lodów i polać pozostałym zabaione.
PS. Nie jest to klasyczne” Zabajone”, zostało trochę zmodyfikowane.
Komentarze (13)
Załaduj więcej komentarzy (3)