Grapefruit z zabaione.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grapefruit

    1 szt
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    125 ml
  • żółtko

    1 szt
  • cukier

    1 łyżka
  • woda

    2 łyżki
  • ajerkoniak

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grapefruit zapiekany z zabaione to bardzo smaczny, orzeźwiający deser, który na pewno się przyda po przeróżnych smakołykach. Jest doskonały prosto z piekarnika jak i na zimno, czyli możemy przygotować go w wolnej chwili.

Ubić żółtko.
W rondelku zagotować wodę z cukrem.
Gorący syrop wlewać powoli do żółtka ciągle ubijając. Teraz można wlać alkohol.
Ubijać w kąpieli wodnej, aż masa zwiększy swoją objętość i zgęstnieje.
Zdjąć z kąpieli i ubijać do ostudzenia. Połączyć z ubitą śmietaną.
Grapefruit obrać dokładnie, pokroić na fileciki i ułożyć w żaroodpornych naczynkach.
Polać zabaione i wstawić na 2-3 min do piekarnika pod grill,200stop.

Jeżeli komuś mało słodkości, to możemy nałożyć gałkę lodów i polać pozostałym zabaione.
PS. Nie jest to klasyczne” Zabajone”, zostało trochę zmodyfikowane.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MagdaXXX 11.11.2013 09:38
uwielbiam takie deserki
Beata999 10.10.2013 22:22
Dostaję wypieków od samego patrzenia tak pociągająco wygląda.
ssylwiaa 10.10.2013 15:34
chętnie wypróbuję ;)
Maria 70 10.10.2013 11:05
Boska wersja ,pięknie wygląda ,a smak...Sprawdzę,bo kusi niemiłosiernie.
Ola1984 10.10.2013 08:53
Super pomysł z połączeniem gorzkich grejpfrutów ze słodkim sosem zabajone z nutą alkoholu. To musi smakować ciekawie.
cukiereczek 10.10.2013 07:52
wygląda smakowicie
Lis 10.10.2013 00:46
Po prostu mniam:)
marcia7 09.10.2013 23:28
apetycznie się zapowiada
migotka28 09.10.2013 23:26
smaczny deserek
sanielcia 09.10.2013 22:44
Bardzo ciekawy pomysł!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat