Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonko w galarecie

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka wieprzowa 1,5-1,8 kg
marchewka 1-2 szt
pietruszka 1 szt
por (biała część) kawałek
sól do smaku
pieprz
Żelatyna wieprzowa Prymat 3-4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Golonko w galarecie

Kroki postępowania

1
Nóżki oczyszczamy, golonko myjemy i całość przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą do wysokości mięsa. Marche i pietruszkę obieramy i wkładamy do mięsa, dodajemy porę i całość solimy
Krok 1 - Golonko w galarecie foto
2
Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 4-5 godziny. Gotujemy pod przykryciem. Golonko ma odchodzić od kości, a nóżki mają się rozpadać.
Krok 2 - Golonko w galarecie foto
3
Całość odcedzamy, wywar przelewamy do garnka. Mięso z golonka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki warz z marchewką.
Krok 3 - Golonko w galarecie foto
4
Przekładamy do kokilków lub małych miseczek,
Krok 4 - Golonko w galarecie foto
5
Wywar doprawiamy pieprzem i solą aby był on dość słonawy, rozpuszczamy w nim żelatynę zalewamy wywarem golonkę z marchewką
Krok 5 - Golonko w galarecie foto
6
Odstawiamy do zastygnięcia. Podajemy z cytryną lub octem.
Krok 6 - Golonko w galarecie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stan2401 03.09.2014 10:20
pyszności mniam mniam
w mojej kuchni 03.09.2014 09:57
same pyszności do jedzenia..
Krzysztof15 03.09.2014 09:27
bardzo lubie
Czyki 03.09.2014 07:47
Ja się skusze na taką galaretę :):)
Lidzia 03.09.2014 07:25
Uwielbiam galaretkę wieprzową. Robię bez żelatyny.
Adam/ZUB3R 02.09.2014 22:48
smaczna galareta
Joasiek 02.09.2014 22:20
Uwielbiam :)
mimi 02.09.2014 21:58
pyszne,bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak