Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonko mojej żony (rodem z Cieszyna)

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

golonka wieprzowa ok kg 1 szt.
cebula 1 szt.
ząbki czosnku 3 szt.
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 2 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Porada

Przepis wg mnie prosty, bez wymyślnych dodatków a jednocześnie smaczny i , oczywiście, sprawdzony...

Przepis i sposób przygotowania na: Golonko mojej żony (rodem z Cieszyna)

Z golonki usunąć kość, mięso opłukać i natrzeć solą , pieprzem a także przyprawą do wieprzowiny. Całość dusimy w rondlu na oleju dodając pokrojoną w kostkę cebulę a czosnek w plasterki. Po ok 45 min przekładamy cała zawartość do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika.W trakcie pieczenia polewamy wpierw wodą a później wytopionym sosem. Po upływie ok 1 godz. w temperaturze 180 stopni C powinno być gotowe. Polecam podawać z podsmażonymi ziemniaczkami i burakami, smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 16.05.2017 21:03
za golonką nie przepadam ale Cieszyn uwielbiam!
Ada-Gaba 02.11.2016 20:23
smaki mojego męża
hanbes 02.11.2016 17:24
Dziękuję, jestem ze "starszego rocznika" i właśnie staram się te stare,regionalne przepisy odkurzyć :)
Franciszek 02.11.2016 13:13
dobre danie
AZgotuj 02.11.2016 10:33
uwielbiam kuchnię regionalną. Tak trzymać!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak