Golonka w piwie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka

    1 kg
  • włoszczyzna

    1 tacka
  • piwo

    1/2 litra
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • papryka

    1/2 łyżeczki
  • pieprz

    1/4 łyżeczki
  • imbir

    1/2 łyżeczki
  • jałowiec

    4 ziarna
  • sól do smaku

  • boczek wędzony

    20 dkg
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw gotujemy wywar z warzyw jak do rosołu, dodając boczek, czosnek, jałowiec, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gdy się zagotuje, wrzucamy golonki - zależy nam bardziej na smaku mięsa niż wywaru, dlatego tak, a nie do zimnego. Gotujemy około godziny. Część wywaru zostawiamy do podlewania mięsa, z większości możemy zrobić biały barszczyk
Wszystkie przyprawy mieszamy na talerzu i posypujemy nimi przestudzoną golonkę po wyjęciu z wywaru. Smażymy w rondlu lub brytfannie na oleju lub smalcu, dodając pokrojoną cebulę ( ja wolę na oleju).Gdy zrumieni się a nawet zbrązowieje, podlewamy piwem i przykrywamy pokrywką. Zaglądamy tam co jakiś czas i podlewamy na zmianę piwem i wywarem z mięsa. Trzeba uważać, bo skórka od golonki lubi się przypalać. Trwa to od godziny do półtorej. Gdy golonka jest miękka, możemy zagęścić sos, wlewając w niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozbełtaną w 1/3 szklanki wody.
Podajemy obowiązkowo z musztardą i najlepiej z ziemniakami ( do sosu) , w towarzystwie kiszonej kapusty, ugotowanej z niewielką ilością tłuszczu i tymi samymi przyprawami, co wywar.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 11.08.2012 15:39
pyszne danie !
melonik 05.07.2012 11:55
super
melonik 05.07.2012 11:55
super
Koper 05.03.2012 10:08
coś dla mojego męża :)
MAR3STA 24.02.2012 17:52
super!
Jaheira11 20.11.2011 23:21
rewelacja
Justa32 05.08.2011 12:47
pycha
Ewa104 19.04.2011 08:12
Mój mąż na rękach by Cię nosił za tą golonkę Grażynko.
Izabela/bella81 16.04.2011 07:56
pyszności
caroline1983 01.04.2011 11:07
Konkretne mięsko ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat