Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki ziemniaczane z kaszą gryczaną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

surowe tarte ziemniaki 3 szklanki
kasza gryczana 1 szklanka
cebula 1-2 szt.
smalec 5 dag
sól, pieprz
kapusta włoska 1 główka
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki ziemniaczane z kaszą gryczaną

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Ziemniaki utrzeć jak na placki. Dodać do nich kaszę gryczaną, też surową, 1-2 cebule przysmażone na tłuszczu, sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Gołąbki ziemniaczane z kaszą gryczaną foto
2
Nakładać farsz na liście kapusty, wcześniej sparzonej. Zawijać i układać w naczyniu żaroodpornym ale niezbyt ciasno, ponieważ pęcznieją.
Krok 2 - Gołąbki ziemniaczane z kaszą gryczaną foto
3
Zalać gorącą wodą z rozpuszczoną kostka bulionu. Nakryć pokrywą i wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni około półtora godziny.
Krok 3 - Gołąbki ziemniaczane z kaszą gryczaną foto
4
Podawać na przykład z sosem grzybowym . Dobre są na drugi dzień przysmażone na patelni całe lub pokrojone w plastry.
Krok 4 - Gołąbki ziemniaczane z kaszą gryczaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawel123 08.12.2013 12:27
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak