Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z soczewicą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kapusta biała 1 główka
mięso mielone wieprzowe 400 g
soczewica czerwona 0,5 szklanki
szczypiorek 2 łyżki
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cebula biała 1 szt
ząbki czosnku 3 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos pomidorowy

woda 1,5 szklanki
keczup 3 łyżki
przecier pomidorowy 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z soczewicą

W dużym garnku zalewamy kapustę wodą. Gotujemy, aż zmięknie i liście będą ładnie odchodzić. Soczewicę gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy.
Mięso mielone wyrabiamy z posiekaną drobno cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami, bułka tartą, szczypiorkiem i przestudzoną soczewicą Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie wyrabiamy. Mięso musi być zwarte. Formujemy okrągłe gołąbki. Z główki kapusty delikatnie odrywamy kolejno liście. Na każdym układamy uformowane mięso i bardzo szczelnie zawijamy. Gotowe przesmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni. Przekładamy do garnka wyłożonego resztą liści od kapusty. Na patelnię (po smażeniu gołąbków) wlewamy wodę. Dodajemy keczup i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do garnka. Gotujemy przez 35 minut na wolnym ogniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 22.09.2017 07:43
Przepiękne i prześliczna zastawa!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak