Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym
Do dużego garnka wlewamy wodę, lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy główkę kapusty uprzednio wycinając głąb, aby podczas zdejmowania liści przebiegało to łatwiej. Gotujemy kapustę około 30 minut na wolnym ogniu.
W tym czasie mielimy mięso wieprzowe (szynka bez kości) oraz gotujemy ryż do miękkości.
Przygotowanie farszu: Do zmielonego surowego mięsa dodajemy ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. Mieszamy.
Ściągamy liście z kapusty, uważając, aby się nie poparzyć. Ścinamy nożem twardą część liścia.
Na liść kładziemy farsz, ok. 2 łyżki, w zależności od wielkości liścia. Zawijamy gołąbka, najpierw boki, później resztę. Smażymy gołąbki na patelni z obu stron, najlepiej na smalcu.
Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi z kapusty, następnie układamy jeden przy drugim powstałe gołąbki końcem liścia na spód.
Przygotowanie zalewy: bulion mieszamy z przecierem pomidorowym i zalewamy gołąbki w naczyniu.
Gołąbki pieczemy w piekarniku przez ok. 60-90 minut, w temperaturze 170 stopni, z termoobiegiem, pod przykryciem.