Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym

5.0
(140)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 średnia główka
ryż 100 gramów
mięso wieprzowe 500 gramów
cebula biała 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
smalec 1/2 opakowania
przecier pomidorowy 4 łyżki
wywar warzywny 1/2 litra

Porada

Ten sam przepis można wykorzystać w przypadku gołąbków duszonych w garnku. Zajmuje to około 60 minut. Pamiętamy, aby w tym przypadku gołąbki były zakryte bulionem. Można doprawić gołąbki majerankiem, oregano itp.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z piekarnika w sosie pomidorowym

Do dużego garnka wlewamy wodę, lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy główkę kapusty uprzednio wycinając głąb, aby podczas zdejmowania liści przebiegało to łatwiej. Gotujemy kapustę około 30 minut na wolnym ogniu.

W tym czasie mielimy mięso wieprzowe (szynka bez kości) oraz gotujemy ryż do miękkości.

Przygotowanie farszu: Do zmielonego surowego mięsa dodajemy ugotowany ryż, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. Mieszamy.

Ściągamy liście z kapusty, uważając, aby się nie poparzyć. Ścinamy nożem twardą część liścia.

Na liść kładziemy farsz, ok. 2 łyżki, w zależności od wielkości liścia. Zawijamy gołąbka, najpierw boki, później resztę. Smażymy gołąbki na patelni z obu stron, najlepiej na smalcu.

Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi z kapusty, następnie układamy jeden przy drugim powstałe gołąbki końcem liścia na spód.

Przygotowanie zalewy: bulion mieszamy z przecierem pomidorowym i zalewamy gołąbki w naczyniu.

Gołąbki pieczemy w piekarniku przez ok. 60-90 minut, w temperaturze 170 stopni, z termoobiegiem, pod przykryciem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate 82 15.03.2023 20:04
Ja jeszcze na każdy zawinięty gołąbek kładę plaster boczku wędzonego - kapusta nabiera smaku
Doradca Smaku 20.03.2023 11:17
Pyszny pomysł! Dziękuję :)
berys18 22.02.2017 11:51
smaczne gołąbki
Aleksandra/Olcia 21.02.2017 18:00
mniam mniam
dodi 21.02.2017 14:50
moje ulubione, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak