Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z pieczarkami w sosie grzybowym.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Gołąbki

ryż 200 gram
pieczarki 1/2 kg
cebula biała 2 szt
masło klarowane 2-3 łyżki
bulion warzywny
Liść lubczyku suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
kapusta biała 1 szt

Sos pieczarkowy

pieczarki 300 gram
cebula biała 1 szt
masło klarowane 2 łyżki
Bulion grzybowy
Papryka ostra mielona Prymat
śmietana 18 proc
mąka
Liść lubczyku suszony Prymat
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z pieczarkami w sosie grzybowym.

Z kapusty staramy się wyciąć jak najwięcej głąba nie naruszając liści kapusty. Wkładamy kapustę do gotującej się wody, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy kapustę, co kilka minut staramy się oddzielić liście.
Miękkie liście ( ok. 10 szt) po kolei ostrożnie zdejmuję z kapusty,
Ryż gotujemy w bulionie al. dente.
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dodać pokrojone pieczarki. Smażyć razem ok. 5 minut (odparować wodę) Ryż wymieszać z pieczarkami, doprawić solą, pieprzem, dodać posiekany lubczyk.
Z chłodnych liści kapusty wycinamy zgrubiałą łodygę, dajemy porcję farszu i ciasno zwijamy
Na spodzie naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty i ciasno układamy gołąbki jeden obok drugiego, solimy, zalewamy szklanką bulionu Gołąbki zapiekamy w piekarniku ok 40 minut.

W czasie duszenia gołąbków przygotowujemy sos.
Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodaj pokrojone w plastry pieczarki i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy bulion warzywny lub grzybowy, ostrą paprykę, lubczyk. Wszystko dusimy do miękkości pieczarek. Sos zagęścić śmietaną i odrobiną mąki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 25.01.2017 22:22
pyszne gołabki
Marcepanowy kącik 14.12.2016 17:58
Koniecznie muszę zrobić
Marta Ryżek-Kalkowska 05.12.2016 20:52
Wyglądają apetycznie :)
Margo1 30.11.2016 11:12
Jaki pyszny obiad :)
KuchniaMagdaLeny 26.11.2016 23:28
Pyszny obiadek :)
MagdalenaIC 12.11.2016 17:12
Świetna wersja gołąbków :)
KORAL 23.10.2016 10:59
Wyglądają apetycznie :)
Diana Rusiłowicz 16.10.2016 00:39
Smacznie wyglądają!
Mama niejadka 04.10.2016 19:28
Pyszne gołąbki
Klausia 02.10.2016 19:41
Dla mnie super.
Grazyna0211 02.10.2016 14:27
smaczne danie
adelajda 02.10.2016 13:10
Gołąbki jak dla mnie :)
gusia1000 01.10.2016 23:53
Bardzo dobre jedzenie.
MAR3STA 01.10.2016 22:05
znakomite gołąbki
gosia56 01.10.2016 21:32
takich jeszcze nie jadłam na pewno pyszne;)
kasia.s 01.10.2016 21:30
Pycha :) Aż ślinka cieknie :)
Renata9 01.10.2016 21:24
Pyszne gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak