Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z pieczarkami w sosie grzybowym.
Miękkie liście ( ok. 10 szt) po kolei ostrożnie zdejmuję z kapusty,
Ryż gotujemy w bulionie al. dente.
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dodać pokrojone pieczarki. Smażyć razem ok. 5 minut (odparować wodę) Ryż wymieszać z pieczarkami, doprawić solą, pieprzem, dodać posiekany lubczyk.
Z chłodnych liści kapusty wycinamy zgrubiałą łodygę, dajemy porcję farszu i ciasno zwijamy
Na spodzie naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty i ciasno układamy gołąbki jeden obok drugiego, solimy, zalewamy szklanką bulionu Gołąbki zapiekamy w piekarniku ok 40 minut.
W czasie duszenia gołąbków przygotowujemy sos.
Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodaj pokrojone w plastry pieczarki i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy bulion warzywny lub grzybowy, ostrą paprykę, lubczyk. Wszystko dusimy do miękkości pieczarek. Sos zagęścić śmietaną i odrobiną mąki, doprawić do smaku solą i pieprzem.