Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z pęczakiem i podgrzybkami (wege)
Cebulę obieramy, drobno siekamy. Przesmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy podgrzybki. Wszystko razem smażymy ok. 10 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
W drugim garnku zagotowujemy 4 szklanki lekko osolonej wody. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy do niej kaszę pęczak. Gotujemy ok. 15 minut, do miękkości. Gdyby kasza nie wchłonęła całej wody z gotowania, a byłaby już miękka, nadmiar płynu odlewamy. Gotową kaszę studzimy.
Grzyby z cebulą i kaszę przekładamy do miski. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
Zagotowujemy duży garnek wypełniony do połowy wodą. Z kapusty wykrawamy głąb. Moczymy we wrzątku, aż zmiękną liście. Miękkie liście oddzielamy od kapusty, odkrawamy zgrubiałe nerwy i smarujemy farszem. Następnie zawijamy w taki sposób: najpierw boki zginamy do środka, a następnie zwijamy gołąbka zaczynając od twardszej części.
Gotowe gołąbki układamy w wysmarowanym tłuszczem rondlu. Zalewamy szklanką wody. Dusimy do miękkości.
Podajemy z ulubionym sosem, np. grzybowym.