Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem
2 Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju
3 Misce połączyć mięso z ryżem i cebulą. Doprawić do smaku.
4 Z kapusty odłożyć podniszczone liście. W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić. Następnie włożyć całą główkę kapusty, głąbem do góry . Gotować na wolnym ogniu 5-8 minut, i ściągać powoli pojedynczo liście kapusty.
5 Z liści ściąć grubsze nerwy, a następnie nałożyć farsz, i zwinąć ciasno gołąbka najładniej jak potrafimy.
6 Na dno dużego garnka ułożyć wcześniej podniszczone liście. Następnie ułożyć ciasno gołąbki, polać koncentratem pomidorowym, ułożyć kolejną warstwę gołąbków i ponownie polać koncentratem pomidorowym. Całość zalać wodą tak aby przykryć gołąbki. Gotować pod przykryciem 40 minut. Podawać z dowolnym sosem lub podsmażoną cebulką po górze.