Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i mięsem

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kapusta

    1 główka
  • mięso mielone

    0,5 kilograma
  • kasza jaglana

    1 torebka
  • kajzerka

    1 sztuka
  • jajka

    2 sztuki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

  • przyprawa uniwersalna Kucharek

Sos pomidorowy

  • przecier pomidorowy

    1 litr
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z kapusty wycinamy głąb, przekładamy do większego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut. Kapustę wyjmujemy z wody i delikatnie oddzielamy liście, studzimy i ścinamy zgrubiałe części liści. Do mięsa mielonego dodajemy kaszę ugotowaną według przepisu na opakowaniu,, namoczoną kajzerkę, jajka. Wszystko wyrabiamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na każdym liściu układamy układamy porcję masy i zwijamy dość ciasno zwijając brzegi do środka. Układamy ścisło w garnku, zalewamy wodą, doprawiamy do smaku sola i przyprawą kucharek. Gotujemy około 30-40 minut.
Przygotowujemy sos: przecier pomidorowy przelewamy do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy. Zagęszczamy mąką rozrobioną wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

bogusia 82
Ugotowane gołąbki polewamy sosem pomidorowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

29.10.2015 11:30
oo z jaglaną :)

bogusia 82

26.06.2015 22:33
Dziękuję:)

Małgorzata Pin

26.06.2015 20:56
Gołąbki to coś dla mnie, super.

Bernadeta1

26.06.2015 20:16
super jedzonko takioe gołąbki

w mojej kuchni

26.06.2015 16:41
moje smaki są w tym daniu, pycha...

Mniam

26.06.2015 10:13
Nie jadłam jeszcze takich, ale już wiem że bardzo by mi smakowały :)

Maridka19

26.06.2015 10:12
Tak apetycznie wyglądają :)

kloruś

26.06.2015 09:44
chętnie bym skosztowała!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat