Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z mięsem mielonym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1kg
ryż 200g
jajko 1
sól
pieprz
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
łyżeczka cukru

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
kapusty wycinamy głąba. W dużym garnku gotujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy kapustę na ok. 10 min. Po ty czasie wyjmujemy ją z garnka i obieramy wierzchnie liście kapusty, które już zdążyły zmięknąć. Obrana z wierzchnich liści kapustę z powrotem wkładamy do gotującej się wody. Po 10 min. znowu ją wyjmujemy i obieramy z wierzchnich liści. Wybieramy najładniejsze i największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerw.
Krok 1 - Gołąbki z mięsem mielonym foto
2
Ryż gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy go do mięsa,
Krok 2 - Gołąbki z mięsem mielonym foto
3
wbijamy jajko, przyprawiamy
Krok 3 - Gołąbki z mięsem mielonym foto
4
Wyrabiamy masę.
Krok 4 - Gołąbki z mięsem mielonym foto
5
Farsz nakładamy na liście kapusty i formujemy gołąbki. Aby się nie rozwinęły podczas gotowania należy najpierw złożyć boki liścia do środka, a dopiero potem formować roladki.
Krok 5 - Gołąbki z mięsem mielonym foto
6
Dno garnka, w którym będziemy je gotować wykładamy liśćmi kapusty, które nam zostały. Gołąbki układamy tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka.
Krok 6 - Gołąbki z mięsem mielonym foto
7
We wrzątku, w którym gotowaliśmy kapustę rozpuszczamy kostki rosołowe i zalewamy nim gołąbki. Gotujemy je ok 40 min. na małym ogniu.
Krok 7 - Gołąbki z mięsem mielonym foto
8
Smacznego!!!
Krok 8 - Gołąbki z mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 02.11.2013 20:23
uwielbiam gołąbki
Bernadeta1 10.08.2013 21:12
moje ulubione danie
pajbek 09.08.2013 09:27
Pyszne gołąbki :-)
Magula 09.08.2013 09:03
Hmmm chyba w składnikach brakuje kapusty
Renata 09.08.2013 07:52
mniam mniam
Agnieszka-87-25 09.08.2013 07:39
smaczne i do tego ten sosik
w mojej kuchni 09.08.2013 00:41
na gołąbki zawsze mam apetyt
caffee_tea 08.08.2013 23:26
pycha gołąbki z mięsem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak