Gołabki z kaszą jęczmienną i grzybami

Gołabki z kaszą jęczmienną i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    3 woreczki
  • pieczarki

    1 kg
  • cebula

    1
  • grzyby suszone

    2 garście
  • kapusta biała

    2 główki
  • kostka rosołowa

    2 szt
  • pieprz

  • sól do smaku

  • margaryna do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołabki z kaszą jęczmienną i grzybami foto
Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni roztopić margarynę i zeszklić cebule, dodać pieczarki i podsmażyć, aż odparuje woda.
Krok 2 - Gołabki z kaszą jęczmienną i grzybami foto
Grzyby namoczyć na kilka godzin, obgotować, a następnie wystudzić i pokroić na kawałki. Kasze ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kaszę, grzyby leśne i pieczarki wymieszać razem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Gołabki z kaszą jęczmienną i grzybami foto
Kapustę sparzyć, zdejmować liście. Na każdym liściu układać porcję farszu i zwijać gołąbki.
Krok 4 - Gołabki z kaszą jęczmienną i grzybami foto
Na dnie garnka ułożyć niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno układać gołąbki. Zalać wodą, tak by pokryła gołąbki. Rozkruszyć kostki rosołowe.
Krok 5 - Gołabki z kaszą jęczmienną i grzybami foto
Gołąbki można przykryć pozostałymi liśćmi kapusty. Postawić na ogniu i zagotować. Dusić na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
Krok 6 - Gołabki z kaszą jęczmienną i grzybami foto
Gołąbki smakują zarówno same, jak i z sosem pieczarkowym lub pomidorowym

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

RenataZ-et

01.06.2015 21:54
uwielbiam takie gołąbki!

pajbek

01.06.2015 20:24
Coś dla mnie :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat