Bez dwóch zdań sosy są niezwykle istotnym elementem kulinarnym, dodającym potrawie smaku i tekstury, szczególnie gdy danie samo w sobie jest suche lub sypkie, np. jak farsz w gołąbkach.
Sosy można przygotować na wiele różnych sposobów. Do najbardziej popularnych sosów zaliczyć można te śmietanowe, pomidorowe czy grzybowe, które w kuchni polskiej odgrywają kluczową rolę.
Sosy w daniach pomagają podkreślić naturalny smak składników, nadać im intensywności czy wzbogacić aromat.
Najbardziej popularnym daniem, które bez dodatku sosu trudno sobie wyobrazić są polskie gołąbki. Bez względu na to czy nadziejecie je ryżem i mięsem, kaszą gryczaną czy jeszcze innym farszem, sos pieczarkowy, pomidorowy czy grzybowy sprawdzi się idealnie.
Sos serwuje się również do ulubionych placków ziemniaczanych, kopytek, klusek śląskich, czyli jednym słowem - wszystkich potraw z dodatkiem ziemniaków lub na ich bazie.
W polskiej tradycji kulinarnej do najbardziej popularnego sosu można zaliczyć ten z suszonych grzybów leśnych, który odgrywa kluczową rolę w potrawach Wigilijnych.
Z kolei sos pomidorowy jest często używany jako dodatek do dań warzywnych, np. pieczonej, faszerowanej papryki czy gołąbków.
W Wielkanoc z kolei, najczęściej przygotowujemy sos chrzanowy, chrzanowo-musztardowy czy jabłkowy i najczęściej zestawiamy z jajkami ugotowanymi na twardo.
Znajdziecie tu przepis na sos grzybowy - idealny do polędwiczek lub placków, przepis na klasyczny sos pomidorowy, który wykorzystacie do pizzy, lazanii czy makaronu.
A co powiecie na sos jogurtowy, który będzie pasował do pieczonych ziemniaczków lub grillowanych warzyw?
Sprawdzone przepisy na sosy pomogą Wam uratować mało wyraziste danie lub sałatkę.
Jeśli nie macie pomysłu na dressing do sałaty, zajrzyjcie tutaj po przepis na dressing miodowo-musztardowy, dressing na bazie białego wina lub klasyczny dressing do sałaty. Jak zrobić pyszny domowy sos do spaghetti? Klikajcie po najlepsze przepisy!
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: