Gołąbki z kaszą jęczmienną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 szt
  • mięso mielone

    1/2 kg
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • bulion

    1 litr
  • sól

  • pieprz

  • warzywa

    100 gram
  • kasza jęczmienna

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy (ale nie rozgotowujemy) i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej kaszy dodajemy mięso mielone, zeszkloną na patelni cebulę oraz jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy masę.
Całą główkę kapusty podgotowujemy 5 minut.ostrożnie zdejmujemy z niej liście. Ścinamy wszelkie zgrubienia, większe nerwy z liścia. Na każdy liść kapusty nakładamy nasz gotowy farsz i zawijamy. Gołąbki gotujemy w sporym garnku, którego dno wykładamy liśćmi, które się nam np porwały i nie mogliśmy ich wykorzystać do wykonania potrawy. Na liściach układamy gołąbki, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkość. Będzie to - w zależności jak młodą mamy kapustę - około 1-1,5 godziny.
Podajemy z sosem pomidorowym i ziemniaczkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat