Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta biała
1 szt -
mięso mielone
1/2 kg -
cebula
1 szt -
jajko
1 szt -
bulion
1 litr -
sól
-
pieprz
-
warzywa
100 gram -
kasza jęczmienna
100 gram
Przepis i sposób przygotowania Gołąbki z kaszą jęczmienną
Całą główkę kapusty podgotowujemy 5 minut.ostrożnie zdejmujemy z niej liście. Ścinamy wszelkie zgrubienia, większe nerwy z liścia. Na każdy liść kapusty nakładamy nasz gotowy farsz i zawijamy. Gołąbki gotujemy w sporym garnku, którego dno wykładamy liśćmi, które się nam np porwały i nie mogliśmy ich wykorzystać do wykonania potrawy. Na liściach układamy gołąbki, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkość. Będzie to - w zależności jak młodą mamy kapustę - około 1-1,5 godziny.
Podajemy z sosem pomidorowym i ziemniaczkami.
Komentarze (0)