Gołąbki z kaszą gryczną z parowaru

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe od szynki

    500 g
  • wędzona słonina

    20 g
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    4 łyżki
  • kminek

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • jogurt naturalny

    200 gęsty
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • kasza gryczana

    100 biała
  • kapusta włoska

    1 główka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kaszę wsypujemy do 200ml wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Mięso razem ze słoniną mielimy w maszynce. Gdy kasza lekko przestygnie dodajemy mięso i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
2. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy główkę na kilka minut do wrzącej wody. Gdy liście lekko zmiękną oddzielamy je od siebie, następnie wycinamy twarde nerwy. Na liściach układamy farsz i formujemy gołąbki. Gołąbki razem z umytą papryką układamy w koszykach parowaru i parujemy przez 40 minut.
3. Ugotowane gołąbki odstawiamy w ciepłe miejsce. Paprykę przecinamy na pół (sok, który z niej wypłyną zachowujemy!), usuwamy pestki i skórkę. Miąższ kroimy na kawałki.
4. Gołąbki podajemy z sosem i kwaśną śmietaną. Doskonale smakują z białym pieczywem lub ziemniakami.
5. Sos znajdujący się na tacce na skropliny w parowarze przelewamy do rondelka, następnie dodajemy sok z papryki. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 - 3 minut. Do sosu dodajmy pokrojoną paprykę i całość miksujemy za pomocą blendera. Gdy sos lekko ostygnie dodajemy jogurt i całość ponownie miksujemy.
6. Gołąbki podajemy z sosem i ewentualnie z białym pieczywem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agogo2 21.08.2013 16:54
lubie takie golabki
Mira85 03.07.2013 20:23
moje ulubione
w mojej kuchni 03.07.2013 12:00
przyprawy w moim smaku, a kaszą mieszam grzybki lub pieczarki, z mięsem spróbuję
malaczarna23 03.07.2013 10:50
wspaniałe gołąbki :)
Bernadeta1 03.07.2013 10:04
pyszne i znowu nowość dla mnie wędzona słodka papryka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat