Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą gryczną z parowaru
2. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy główkę na kilka minut do wrzącej wody. Gdy liście lekko zmiękną oddzielamy je od siebie, następnie wycinamy twarde nerwy. Na liściach układamy farsz i formujemy gołąbki. Gołąbki razem z umytą papryką układamy w koszykach parowaru i parujemy przez 40 minut.
3. Ugotowane gołąbki odstawiamy w ciepłe miejsce. Paprykę przecinamy na pół (sok, który z niej wypłyną zachowujemy!), usuwamy pestki i skórkę. Miąższ kroimy na kawałki.
4. Gołąbki podajemy z sosem i kwaśną śmietaną. Doskonale smakują z białym pieczywem lub ziemniakami.
5. Sos znajdujący się na tacce na skropliny w parowarze przelewamy do rondelka, następnie dodajemy sok z papryki. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 - 3 minut. Do sosu dodajmy pokrojoną paprykę i całość miksujemy za pomocą blendera. Gdy sos lekko ostygnie dodajemy jogurt i całość ponownie miksujemy.
6. Gołąbki podajemy z sosem i ewentualnie z białym pieczywem.