Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Kroki postępowania
Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając aby nie uszkodzić liści.
Kaszę umyć, odsączyć i zalać 600 ml zimnej wody. (Czyli na miarkę kaszy 1,5 miarki wody). Wodę osolić. Wstawić kaszę na duży gaz, gdy się zagotuje zmniejszamy płomień i gotujemy około 10 minut aż kasza wchłonie wodę. Wyłączamy gaz i odstawiamy kaszę na kolejne 10-15 minut. Kaszę gotujemy pod przykryciem.
Cebulę pokroić w półplasterki i dusić do miękkości na oliwie. Dodać liść laurowy i zmielone ziele angielskie, pieprz, kolendrę oraz sól.
Grzyby odcedzić ( nie wylewać wywaru). Pokroić i dodać do cebuli
Kaszę wymieszać z cebulą z grzybami. Doprawić do smaku.
Gołąbki przykryć liśćmi kapusty. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.
Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem.