Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta włoska
1 sztuki -
kasza gryczana
400 ml -
cebula
300 gram -
grzyby suszone
120 gram -
sól do smaku
-
pieprz do smaku
-
kolendra Prymat do smaku
-
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki -
ziele angielskie
5 sztuki -
bulion warzywny
200 ml -
olej do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Kroki postępowania

Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając aby nie uszkodzić liści.
Kaszę umyć, odsączyć i zalać 600 ml zimnej wody. (Czyli na miarkę kaszy 1,5 miarki wody). Wodę osolić. Wstawić kaszę na duży gaz, gdy się zagotuje zmniejszamy płomień i gotujemy około 10 minut aż kasza wchłonie wodę. Wyłączamy gaz i odstawiamy kaszę na kolejne 10-15 minut. Kaszę gotujemy pod przykryciem.

Cebulę pokroić w półplasterki i dusić do miękkości na oliwie. Dodać liść laurowy i zmielone ziele angielskie, pieprz, kolendrę oraz sól.
Grzyby odcedzić ( nie wylewać wywaru). Pokroić i dodać do cebuli
Kaszę wymieszać z cebulą z grzybami. Doprawić do smaku.

Gołąbki przykryć liśćmi kapusty. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.
Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem.
Komentarze (9)