Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta włoska

    1 sztuki
  • kasza gryczana

    400 ml
  • cebula

    300 gram
  • grzyby suszone

    120 gram
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • kolendra Prymat do smaku

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    5 sztuki
  • bulion warzywny

    200 ml
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami foto
Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą. Obgotować kilka minut. Wyjąć kapustę, zdjąć delikatnie miękkie liście i włożyć kapustę ponownie do garnka z wrzącą wodą – czynność powtarzać aż zdejmiemy wszystkie liście.

Następnie należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając aby nie uszkodzić liści.

Kaszę umyć, odsączyć i zalać 600 ml zimnej wody. (Czyli na miarkę kaszy 1,5 miarki wody). Wodę osolić. Wstawić kaszę na duży gaz, gdy się zagotuje zmniejszamy płomień i gotujemy około 10 minut aż kasza wchłonie wodę. Wyłączamy gaz i odstawiamy kaszę na kolejne 10-15 minut. Kaszę gotujemy pod przykryciem.
Krok 2 - Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami foto
Grzyby wypłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i gotować do miękkości.

Cebulę pokroić w półplasterki i dusić do miękkości na oliwie. Dodać liść laurowy i zmielone ziele angielskie, pieprz, kolendrę oraz sól.

Grzyby odcedzić ( nie wylewać wywaru). Pokroić i dodać do cebuli

Kaszę wymieszać z cebulą z grzybami. Doprawić do smaku.
Krok 3 - Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami foto
Brytfankę z pokrywą / gęsiarkę wyłożyć liśćmi kapusty Na liść kapusty kłaść trochę farszu, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon i ułożyć w gęsiarce końcem zwinięcia do dołu. Ułożyć tak wszystkie gołąbki, dodać liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i zalać wywarem z grzybów i w razie potrzeby bulionem.

Gołąbki przykryć liśćmi kapusty. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.

Liście kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Poison1988 01.11.2012 09:07
świetny przepis!
pajbek 01.11.2012 00:49
Wyglądają przepysznie.
sylwia / sytofala 31.10.2012 23:44
samo zdrowie :)
halina17 31.10.2012 22:54
Smaczne gołąbki.
emeslive 31.10.2012 22:25
Doskonałe, smakowite i aromatyczne! Bardzo mi się podoba ten przepis!
Ola1984 31.10.2012 22:18
Lubię kaszę, często robię gołąbki z kaszą jęczmienną, może czas wypróbować gryczaną?
treonina 31.10.2012 21:11
Podajesz je z jakimś sosem?
Marta1986 31.10.2012 20:40
super
1j1o1l1a1 31.10.2012 20:28
nie robilam z kaszą, tylko z ... ryzem :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat