Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą gryczaną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 1 główka
mleko 1/2 szkl
kasza gryczana 300 g
cebula biała 1 szt
olej 4 łyżki
seler 1/2
pieczarki 300 g
jajko 1 szt
bulion 1 litr
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą gryczaną

Z kapusty wyciąć głąb i zaparzyć ją w wodzie z dodatkiem mleka. Po odcedzeniu, gdy ocieknie i i ostygnie, pooddzielać od siebie liście. Kaszę gotujemy na miękko. W osobnym garnku podsmażyć cebulę i dodać obrane i pokrojone pieczarki. Kiedy cebula z pieczarkami się podsmaży, przełożyć ją do kaszy. Farsz doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z 1 jajkiem . Układamy farsz na wybranych liściach kapusty i dość ciasno zwijamy gołąbki. Przekładamy wszystkie do żaroodpornego naczynia, które wykładamy liśćmi, jakie pozostały i na to kładziemy gołąbki. Zalewamy bulionem i wkładamy do piekarnika na 30 minut ( temperatura 180 stopni ) .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 12.02.2013 07:07
pyszne
adelajda 24.01.2013 08:54
lubię gołąbki z kaszą gryczaną to już super !
Granita 24.01.2013 01:23
to może być ciekawe nadzienie,zapisuję i na 100% przetestuję.Dziękuję za przepis!
fotoviderek 23.01.2013 23:06
Wspaniała rzecz :) Pyszne :)
Pomocnik 23.01.2013 22:47
fajne
Zdzisław 23.01.2013 22:12
dobre nadzienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak