Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną
Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotuj pod przykryciem 20 minut.
Wyjmujemy, osączamy i studzimy.
Po wystudzeniu ostrożnie zdejmujemy 10 ładnych liści.
Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku , odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojony w kosteczkę boczek.
Po przesmażeniu dodajemy wraz z jajkiem i posiekaną natką pietruszki do ugotowanej kaszy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na blacie rozkładamy sobie liście kapusty ( jeśli liście mamy twardawe rozbijamy je lekko tłuczkiem ).
Faszerujemy kaszą , zawijamy i spinamy wykałaczkami.
Wkładamy delikatnie do dużego garnka i zalewamy bulionem – bulionu musi być taka ilość by tylko zanurzyć w nim lekko gołąbki.
Dusimy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut.
Gotowe!
Smacznego!