Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną

Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta czerwona

    1 szt
  • kasza jaglana

    1,5 szkl
  • cebula

    1 szt
  • natka pietruszki

    1 peczek
  • jajko

    1 szt
  • bulion drobiowy

    250 ml
  • olej

    30 ml
  • sól

    1 łyzeczka
  • boczek wędzony

    200 chudy
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotuj pod przykryciem 20 minut.

Wyjmujemy, osączamy i studzimy.

Po wystudzeniu ostrożnie zdejmujemy 10 ładnych liści.

Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku , odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojony w kosteczkę boczek.

Po przesmażeniu dodajemy wraz z jajkiem i posiekaną natką pietruszki do ugotowanej kaszy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na blacie rozkładamy sobie liście kapusty ( jeśli liście mamy twardawe rozbijamy je lekko tłuczkiem ).

Faszerujemy kaszą , zawijamy i spinamy wykałaczkami.

Wkładamy delikatnie do dużego garnka i zalewamy bulionem – bulionu musi być taka ilość by tylko zanurzyć w nim lekko gołąbki.

Dusimy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut.

Gotowe!

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Kuchenka 17.11.2013 17:25
wyglądają cudownie, z fioletowej kapusty jeszcze nie gościły na moim stole:D
halina17 17.11.2013 17:15
Nie robiłam żadnych gołąbków czerwonej kapusty , trzeba będzie spróbować.
kasienka23 17.11.2013 09:58
ekstra gołąbki, bardzo lubię czerwoną kapustę!
patryska76 17.11.2013 09:20
Wyglądają obłędnie ;) Gołąbki z zupełnie innym wydaniu ;-)
Babciagramolka 16.11.2013 22:17
Nie robiłam jeszcze takich - do wypróbowania koniecznie
Barbara13 16.11.2013 21:59
Ciekawa wersja gołąbków :))
Olga_SK 16.11.2013 19:13
Dobra alternatywa dla tradycyjnych goląbków :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat