Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta czerwona
1 szt -
kasza jaglana
1,5 szkl -
cebula
1 szt -
natka pietruszki
1 peczek -
jajko
1 szt -
bulion drobiowy
250 ml -
olej
30 ml -
sól
1 łyzeczka -
boczek wędzony
200 chudy -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną
Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotuj pod przykryciem 20 minut.
Wyjmujemy, osączamy i studzimy.
Po wystudzeniu ostrożnie zdejmujemy 10 ładnych liści.
Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku , odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojony w kosteczkę boczek.
Po przesmażeniu dodajemy wraz z jajkiem i posiekaną natką pietruszki do ugotowanej kaszy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na blacie rozkładamy sobie liście kapusty ( jeśli liście mamy twardawe rozbijamy je lekko tłuczkiem ).
Faszerujemy kaszą , zawijamy i spinamy wykałaczkami.
Wkładamy delikatnie do dużego garnka i zalewamy bulionem – bulionu musi być taka ilość by tylko zanurzyć w nim lekko gołąbki.
Dusimy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut.
Gotowe!
Smacznego!
Komentarze (7)