Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
kapusta biała
1 główka -
ryż basmati
300 g -
cielęcina
500 g -
Cebulka smażona Prymat
2 łyżki -
cebula biała
1 szt. -
masło
1 łyżka
PRZYPRAWY
-
cząber
-
Bazylia suszona Prymat
-
Majeranek suszony Prymat
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
Czosnek suszony Prymat
-
sól do smaku
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
DODATKI (do zapiekania)
-
bulion
-
przecier pomidorowy
SOS
-
sos meksykański
1 słoik (chilli con carne) -
czosnek
1 ząbek -
cebula biała
1 szt. -
cukier
1,5 łyżeczki -
papryczka chilli
1 szt. -
oregano
-
sól do smaku
Sposób przygotowania
KROK 2. Cielęcinę mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej ugotowany ryż basmati, zeszkloną oraz prażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, majerankiem, cząbrem, bazylią, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Powstały farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy gołąbki.
KROK 3. Brytfankę wykładamy liśćmi kapusty, układamy na nich uformowane gołąbki, zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut.
KROK 4. Cebulę drobno kroimy i delikatnie ją podsmażamy. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz sos meksykański Chilli Con Carne. Całość doprawiamy cukrem, solą oraz oregano i chwilę dusimy. Gotowym sosem polewamy gołąbki i gotowe! :D
Smak całości urozmaiciłam dodatkiem świeżej mięty.
Życzę smacznego! :)
Komentarze (15)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (5)