Gołąbki z cielęciną i ryżem basmati w sosie Chilli Con Carne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kapusta biała

    1 główka
  • ryż basmati

    300 g
  • cielęcina

    500 g
  • Cebulka smażona Prymat

    2 łyżki
  • cebula biała

    1 szt.
  • masło

    1 łyżka

PRZYPRAWY

  • cząber

  • Bazylia suszona Prymat

  • Majeranek suszony Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

  • sól do smaku

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

DODATKI (do zapiekania)

  • bulion

  • przecier pomidorowy

SOS

  • sos meksykański

    1 słoik (chilli con carne)
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula biała

    1 szt.
  • cukier

    1,5 łyżeczki
  • papryczka chilli

    1 szt.
  • oregano

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Główkę białej kapusty parzymy w lekko osolonej wodzie, a następnie wycinamy głąb i oddzielamy liście. Ryż basmati gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na maśle.

KROK 2. Cielęcinę mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej ugotowany ryż basmati, zeszkloną oraz prażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, majerankiem, cząbrem, bazylią, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Powstały farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy gołąbki.

KROK 3. Brytfankę wykładamy liśćmi kapusty, układamy na nich uformowane gołąbki, zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut.

KROK 4. Cebulę drobno kroimy i delikatnie ją podsmażamy. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz sos meksykański Chilli Con Carne. Całość doprawiamy cukrem, solą oraz oregano i chwilę dusimy. Gotowym sosem polewamy gołąbki i gotowe! :D

Smak całości urozmaiciłam dodatkiem świeżej mięty.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maridka19 27.04.2016 15:25
Ależ to pięknie się prezentuje :)
VioletoweKucharzenie 27.04.2016 13:14
chętnie bym spróbowała :-)
IZABELA29 27.04.2016 12:16
warto je zrobić
Ola1984 27.04.2016 11:30
Świetne połączenie smaków.
Franciszek 27.04.2016 11:20
pyszne gołąbki
luna76 27.04.2016 10:48
bardzo apetyczne połączenie :)!!!
Ada-Gaba 27.04.2016 10:43
pysznie i kolorowo
bertpvd 27.04.2016 10:36
takie gołąbki uwielbiam !
mysza75 27.04.2016 10:26
jakie dobre gołabki
Madzai 27.04.2016 10:17
Chętnie bym zjadła :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat