Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gołąbki z cielęciną i ryżem basmati w sosie Chilli Con Carne

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kapusta biała
1 główka
ryż basmati
300 g
cielęcina
500 g
Cebulka smażona Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
cebula biała
1 szt.
masło
1 łyżka

PRZYPRAWY

cząber
Bazylia suszona Prymat
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
Czosnek suszony Prymat
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat

DODATKI (do zapiekania)

bulion
przecier pomidorowy

SOS

sos meksykański
1 słoik (chilli con carne)
czosnek
1 ząbek
cebula biała
1 szt.
cukier
1,5 łyżeczki
papryczka chilli
1 szt.
oregano
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z cielęciną i ryżem basmati w sosie Chilli Con Carne

KROK 1. Główkę białej kapusty parzymy w lekko osolonej wodzie, a następnie wycinamy głąb i oddzielamy liście. Ryż basmati gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na maśle.

KROK 2. Cielęcinę mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej ugotowany ryż basmati, zeszkloną oraz prażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, majerankiem, cząbrem, bazylią, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Powstały farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy gołąbki.

KROK 3. Brytfankę wykładamy liśćmi kapusty, układamy na nich uformowane gołąbki, zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut.

KROK 4. Cebulę drobno kroimy i delikatnie ją podsmażamy. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz sos meksykański Chilli Con Carne. Całość doprawiamy cukrem, solą oraz oregano i chwilę dusimy. Gotowym sosem polewamy gołąbki i gotowe! :D

Smak całości urozmaiciłam dodatkiem świeżej mięty.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 27.04.2016 15:25
Ależ to pięknie się prezentuje :)
VioletoweKucharzenie 27.04.2016 13:14
chętnie bym spróbowała :-)
IZABELA29 27.04.2016 12:16
warto je zrobić
Ola1984 27.04.2016 11:30
Świetne połączenie smaków.
Franciszek 27.04.2016 11:20
pyszne gołąbki
luna76 27.04.2016 10:48
bardzo apetyczne połączenie :)!!!
Ada-Gaba 27.04.2016 10:43
pysznie i kolorowo
bertpvd 27.04.2016 10:36
takie gołąbki uwielbiam !
mysza75 27.04.2016 10:26
jakie dobre gołabki
Madzai 27.04.2016 10:17
Chętnie bym zjadła :)
Małgorzata92 27.04.2016 09:07
Wspaniałe danie :)
Mniam 27.04.2016 08:55
Te gołąbki muszą być przepyszne!
2milutka 27.04.2016 08:33
Bardzo pyszne danie
Konczi 27.04.2016 07:08
Pysznie wyglądają :)
norweska20 26.04.2016 22:51
co za smakowite i aromatyczne połączenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak