Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z cielęciną i ryżem basmati w sosie Chilli Con Carne
KROK 2. Cielęcinę mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej ugotowany ryż basmati, zeszkloną oraz prażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, majerankiem, cząbrem, bazylią, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Powstały farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy gołąbki.
KROK 3. Brytfankę wykładamy liśćmi kapusty, układamy na nich uformowane gołąbki, zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut.
KROK 4. Cebulę drobno kroimy i delikatnie ją podsmażamy. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz sos meksykański Chilli Con Carne. Całość doprawiamy cukrem, solą oraz oregano i chwilę dusimy. Gotowym sosem polewamy gołąbki i gotowe! :D
Smak całości urozmaiciłam dodatkiem świeżej mięty.
Życzę smacznego! :)