Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM Z ZIEMNIAKAMI

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
mięso mielone wołowe 1,/2 kilograma
ziemniaki ugotowane 5-6 sztuki
cebula 1 sztuka
wywar warznodrobiowy 1 litr
klarowane masło 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1-2 łyżek
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM Z ZIEMNIAKAMI

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić ją.
Liście kapusty sparzamy wrzątkiem aż zmiękną tak aby można było w nie zawinąć farsz. Z liści usuwamy zgrubienia za pomocą noża.
W misce mieszamy ugotowany lekko ostudzony ryż, mielone mięso, zeszkloną cebulę i przyprawy na farsz.
Układamy farsz na środku każdego liścia kapusty, ściskamy ręką w kształt grubego walca i zawijamy gołąbki.Najpierw można zawinąć boki, a następnie rolować kapustę od dołu ku górze.
Na dnie garnka w którym będą gotowane gołąbki, ułóż kilka liści kapusty i połóż na nich warstwowo gołąbki.
Zalej gołąbki wywarem tak, aby kilka centymetrów górnej warstwy nie było w nim zanurzone.
Gotuj gołąbki pod przykryciem na średnim ogniu około 30- 40 minut.
Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
Podajemy gorące z sosem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rybciia 02.09.2013 10:51
pyszny obiadek :-)
Bernadeta1 15.08.2013 10:13
lubię gołąbki
janek64 21.05.2013 10:13
Rzeczywiście gołąbki "smaczne jak u mamy" :)
Ela15 20.04.2013 12:27
bardzo fajny przepis
kamyk 15.04.2013 09:33
lubię gołabki
Agnieszka-87-25 25.02.2013 09:59
smaczne
kate.500 24.02.2013 19:07
apetycznie wygladaja
Dorian 31.01.2013 09:15
lubie golabki
aisza1 13.12.2012 10:16
każdemu się może zdarzyć pomylić.
Milena87 10.12.2012 09:32
,,W misce mieszamy ugotowany lekko ostudzony ryż, mielone mięso, zeszkloną cebulę i przyprawy na farsz'' To jak to jest w końcu z tym ryżem?
Henryka2 02.12.2012 21:53
I jeszcze jedna niedorzeczność: 0,5 kg mięsa na główkę kapusty BEZ RYŻU.To wystarczy na ok. 5 gołąbków.Co zawija Pani w resztę liści?! To jest przepis na gołąbki z ryżem, wtedy pasuje. Czyli potwierdza się to co wyżej napisałam: przepis niewiarygodny a Pani nie kontroluje swoich wpisów.
Henryka2 02.12.2012 21:49
A Mistrzowi Smaku, który polecił ten przepis bez czytania serdecznie gratuluję!
Henryka2 02.12.2012 21:48
Ale pisze Pani wyraźnie,że jest ryż, więc jak mam oceniać Pani wiarygodność jako autorki przepisu?! Wygląda na to,że nie wie Pani co pisze.
aisza1 02.12.2012 15:21
W środku gołąbka jest mięso mielone i zeszklona cebula niema w nich ryżu, a przyprawy to sól i pieprz
Henryka2 02.12.2012 01:54
Jak to bez ryżu, skoro w opisie wykonania wyraźnie jest napisane: "W misce mieszamy ugotowany lekko ostudzony ryż, mielone mięso, zeszkloną cebulę i przyprawy na farsz".Nie rozumiem wprawdzie, co to sa przyprawy na farsz, ale słowo ryż, którego zresztą w składnikach nie ma rozumiem dobrze. Więc proszę o wyjaśnienie CO JEST WEWNĄTRZ GOŁĄKA, bo ziemniaki (w bardzo mało apetycznej pozie)leżą obok.Chyba autnie jest zdecydowana na jakie gołąbki przepis podaje, albo przerabia już dodany.
meg1984 01.12.2012 18:54
taki gołąbków jeszcze nie jadłam.
GosiaSz 01.12.2012 17:39
oo gołąbki - daawno nie jadłam więc czas najwyższy zrobić :) dzięki za inspirację :)
kasiaw 01.12.2012 14:03
smaczne jak u mamy :)
Goya 01.12.2012 13:16
też dzisiaj robię
aisza1 01.12.2012 13:08
moje są beż ryżu dlatego są do nich podane ziemniaki
Poison1988 01.12.2012 13:04
już drugi raz się zetknęłam z takim podaniem potrawy. u mnie gołąbki jada się bez ziemniaczków, bo to przecież mięsko+ryż czyli tak jakby kompletne danie. Tak czy siak gołąbki - pycha!
jasiek 01.12.2012 12:58
Takie są najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak