Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym
dużego garnka i zalewamy zimną woda wsypać łyżeczkę soli na małym
ogniu gotujemy, dodajemy mała łyżeczkę oleju żeby liście się lepiej
oddzielały, Kapusty nie gotujemy do miękkości staramy się sparzyć
liście żeby oddzielić je wszystkie z całej kapusty. W średnim garnku
nastawiamy ryż oczywiście wrzucamy torebki ryżu na gotującą się wodę
która zostatała posolona.W między czasie możemy sobie przygotować
farsz. Cebule kroimy w kostkę i na małej ilości tłuszczu podsmażamy
chwilkę,dodajemy do cebuli mięso mielone które przyprawiamy i smażymy.
Gdy mięso jest już gotowe odstawiamy do wystygnięcia, w między czasie
sprawdzamy ryż jeśli jest gotowy odcedzamy i odstawiamy do wystygniecie,
Gdy mamy ostygnięte mięso i ryż składniki łączymy mieszamy i
przyprawiamy, farsz jest już gotowy. Jeśli oddzieliliśmy już te
największe liście kampusy, nie wyrzucajmy tych najmniejszych one nam się
przydadzą do wyłożenia na spód garnka żeby nam się gołąbki nie
przypaliły.
Teraz przechodzimy do etapu zawijania gołąbków, jeśli mamy przygotowany
garnek w którym na spodzie znajdują się już wyłożone liście możemy
zabrać się za zawijanie. wybieramy na spód te liście które są
najtwardsze, na jednego liścia dużego dajemy 2 łyżki farszu zawijamy
delikatnie boki żeby nic nam bokami nie wychodziło i zwijamy tak żeby
farsz podczas gotowania nie wyleciał. Gdy już wszystkie gołąbki mamy
zwinięte układamy je dość ciasno w garnku, zalewamy wodą i lekko
solimy. Dusimy na malutkim ogniu ok 1-1,5 h. W miedzy czasie możemy
przygotować szybki sos. W malutkim garnku gotujemy ok 0,5 l wody dajemy
kostkę rosołowa przyprawy jak do rosołu dodajemy koncentrat pomidorowy
doprowadzamy do gotowania, Przyprawiamy według własnych potrzeb. W malej
filiżance dajemy 2 łyżki mąki pszennej i zalewamy wodą po woli wlewamy
do gotującego sosu pomidorowego żeby go zagęścić nie wlewać całości
żeby nie wyszła papka. tylko tyle ile chcemy żeby sos był gęsty,
Gdy gołąbki są miękkie podajemy polane sosem