Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie pomidorowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 duża
mięso mielone 0,5 kg
ryż 4 torebki
cebula 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 1
sól
pieprz
przyprawa uniwersalna
mąka pszenna 2 łyżki
olej do smażenia
kostka rosołowa 1

Porada

Zamiast ryżu można użyć kaszy w tej samej ilości.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym

Z kapusty trzeba wykroić dokładnie cały korzeń, kapustę dajemy do
dużego garnka i zalewamy zimną woda wsypać łyżeczkę soli na małym
ogniu gotujemy, dodajemy mała łyżeczkę oleju żeby liście się lepiej
oddzielały, Kapusty nie gotujemy do miękkości staramy się sparzyć
liście żeby oddzielić je wszystkie z całej kapusty. W średnim garnku
nastawiamy ryż oczywiście wrzucamy torebki ryżu na gotującą się wodę
która zostatała posolona.W między czasie możemy sobie przygotować
farsz. Cebule kroimy w kostkę i na małej ilości tłuszczu podsmażamy
chwilkę,dodajemy do cebuli mięso mielone które przyprawiamy i smażymy.
Gdy mięso jest już gotowe odstawiamy do wystygnięcia, w między czasie
sprawdzamy ryż jeśli jest gotowy odcedzamy i odstawiamy do wystygniecie,
Gdy mamy ostygnięte mięso i ryż składniki łączymy mieszamy i
przyprawiamy, farsz jest już gotowy. Jeśli oddzieliliśmy już te
największe liście kampusy, nie wyrzucajmy tych najmniejszych one nam się
przydadzą do wyłożenia na spód garnka żeby nam się gołąbki nie
przypaliły.
Teraz przechodzimy do etapu zawijania gołąbków, jeśli mamy przygotowany
garnek w którym na spodzie znajdują się już wyłożone liście możemy
zabrać się za zawijanie. wybieramy na spód te liście które są
najtwardsze, na jednego liścia dużego dajemy 2 łyżki farszu zawijamy
delikatnie boki żeby nic nam bokami nie wychodziło i zwijamy tak żeby
farsz podczas gotowania nie wyleciał. Gdy już wszystkie gołąbki mamy
zwinięte układamy je dość ciasno w garnku, zalewamy wodą i lekko
solimy. Dusimy na malutkim ogniu ok 1-1,5 h. W miedzy czasie możemy
przygotować szybki sos. W malutkim garnku gotujemy ok 0,5 l wody dajemy
kostkę rosołowa przyprawy jak do rosołu dodajemy koncentrat pomidorowy
doprowadzamy do gotowania, Przyprawiamy według własnych potrzeb. W malej
filiżance dajemy 2 łyżki mąki pszennej i zalewamy wodą po woli wlewamy
do gotującego sosu pomidorowego żeby go zagęścić nie wlewać całości
żeby nie wyszła papka. tylko tyle ile chcemy żeby sos był gęsty,
Gdy gołąbki są miękkie podajemy polane sosem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 23.02.2016 14:19
takie gołąbki to ja lubię :-)
Bernadeta1 23.02.2016 13:49
gołąbki to moje ulubione jedzonko
anka1988 23.02.2016 13:17
jak ja kocham gołąbki, mogę je jeść cały tydzień. Pyszne z sosem pomidorowym!
dodi 23.02.2016 11:23
zjadłabym z chęcią
Aleksandra/Olcia 23.02.2016 11:05
u mnie dziś bez zawijania :)
Madzai 23.02.2016 10:45
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak