Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie pomidorowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 sztuka
ryż 2 sztuki
mięso mielone 1 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
przecier pomidorowy 3 łyżki
ketchup 3 łyżki
śmietana 5 łyżek
woda 5 łyżek
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym

Z kapusty odwijam pierwsze zewnętrzne liście i wykrajam środek, następnie gotuję ją w dużym garnku i kiedy liście zmiękną wyciągam ją i odwijam liście. W osobnym garnku gotuję ryż, na patelni podgrzewam mięso mielone. W dużym naczyniu mieszam ryż z mięsem mielonym, dodaje 2 jajka, pieprz i sól i moja masa jest gotowa. Następnie nakładam przygotowaną masę do liści kapusty i zawijam. Tak przygotowane gołąbki gotuję w wysokim garnku z 1 szklanką wody, garnek oczywiście musi mieć pokrywkę. Gołąbki gotuję na małym ogniu około godziny. W tym czasie przygotowuję sos, Do garnuszka dodaję ketchup, śmietanę, przecier i wodę, mieszam i podgrzewam. Sosem polewam gołąbki i gotowe. Często również podgrzewam gołąbki w sosie tak aby jego zapach przeszedł na gołąbki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 11.08.2012 12:18
już jakiś cas nie robiłam
dagmara020 30.07.2012 06:59
mniam
EWI 28.07.2012 12:45
pycha
halina17 28.07.2012 12:39
pyszne gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak