Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
ryż 1 torebka
masło 1/3 kostki
pomidory w puszce 1
jajko 1 szt
sól, pieprz 1
bulion drobiowy 1 szt
cebula 1 szt
kapusta 1 duża

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie

Liście kapusty zaparzamy w gorącej wodzie.
Ryż gotujemy do miękkości - studzimy.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, pokrojoną drobno cebule, ryż doprawiamy solą i pieprzem - wyrabiamy na jednolitą masę.
Z liści kapusty wycinamy nerwy, nakładamy masę mięsno-ryżową, zawijamy boki wciskając do środka.

Całość układamy w rondlu, przekładając liśćmi kapusty, na wierzch dodajemy pokrojone w wiórki masło, pomidory z puszki, bulionetke zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu, około 40 minut.
Sos można zostawić taki rosołowy, bądź dodać przecier pomidorowy i zagęścić mąką

SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 24.02.2012 09:28
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak