Gołąbki w sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    1/2 kg
  • ryż

    1 torebka
  • masło

    1/3 kostki
  • pomidory w puszce

    1
  • jajko

    1 szt
  • sól, pieprz

    1
  • bulion drobiowy

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • kapusta

    1 duża
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Liście kapusty zaparzamy w gorącej wodzie.
Ryż gotujemy do miękkości - studzimy.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, pokrojoną drobno cebule, ryż doprawiamy solą i pieprzem - wyrabiamy na jednolitą masę.
Z liści kapusty wycinamy nerwy, nakładamy masę mięsno-ryżową, zawijamy boki wciskając do środka.

Całość układamy w rondlu, przekładając liśćmi kapusty, na wierzch dodajemy pokrojone w wiórki masło, pomidory z puszki, bulionetke zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu, około 40 minut.
Sos można zostawić taki rosołowy, bądź dodać przecier pomidorowy i zagęścić mąką

SMACZNEGO

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agata1722 24.02.2012 09:28
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat