Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GOŁĄBKI POLANE SOSEM PODANE Z ZIEMNIAKAMI

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gołąbki
ryż 2 worki
mięso mielone 1,5 kg.
kapusta biała 1 sztuka
kwaserk cytrynowy 1 łyżeczka
sól - do smaku
pieprz - do smaku
SOS DO GOŁĄBKÓW:
mąka 3 łyżki
śmietana 3 łyżki
wywar z gołąbków ok. 2 l.
przecier pomidorowy - -
masło 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: GOŁĄBKI POLANE SOSEM PODANE Z ZIEMNIAKAMI

* do gołąbków potrzebna będzie: łyżka oleju i kostka rosołowa.


GOŁĄBKI: Kapustę umyć, wykroić głąb, odparzyć w wodzie z kwaskiem cytrynowym, wyjąć, zdjąć liście i przestudzić.

Do mięsa mielonego dodać ugotowany w osolonej wodzie ryż, sól oraz pieprz do smaku i wymieszać.

Farsz zawinąć w liście kapusty. Na dnie naczynia umieścić liście kapusty.
Dodać łyżkę oleju, układać gołąbki. Zalać wszystko bulionem z kostki do 3/4 wysokości gołąbków. Przykryć i dusić do miękkości.

SOS: Cebulę zetrzeć, podsmażyć na maśle, dolać bulion z gołąbków, przecier i przyprawić.

Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać śmietanę i dokładnie rozprowadzić, zagotować.

Gołąbki polać sosem. Podawać z ziemniakami.

SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 06.04.2011 23:45
rewelacyjne danie, aż slinka leci;)
ronald88 06.04.2011 14:10
super
Danuta8 06.04.2011 10:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak