Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
gołąbki
-
ryż
2 worki -
mięso mielone
1,5 kg. -
kapusta biała
1 sztuka -
kwaserk cytrynowy
1 łyżeczka -
sól
- do smaku -
pieprz
- do smaku -
SOS DO GOŁĄBKÓW:
-
mąka
3 łyżki -
śmietana
3 łyżki -
wywar z gołąbków
ok. 2 l. -
przecier pomidorowy
- - -
masło
1/2 kostki
Przepis i sposób przygotowania GOŁĄBKI POLANE SOSEM PODANE Z ZIEMNIAKAMI
GOŁĄBKI: Kapustę umyć, wykroić głąb, odparzyć w wodzie z kwaskiem cytrynowym, wyjąć, zdjąć liście i przestudzić.
Do mięsa mielonego dodać ugotowany w osolonej wodzie ryż, sól oraz pieprz do smaku i wymieszać.
Farsz zawinąć w liście kapusty. Na dnie naczynia umieścić liście kapusty.
Dodać łyżkę oleju, układać gołąbki. Zalać wszystko bulionem z kostki do 3/4 wysokości gołąbków. Przykryć i dusić do miękkości.
SOS: Cebulę zetrzeć, podsmażyć na maśle, dolać bulion z gołąbków, przecier i przyprawić.
Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać śmietanę i dokładnie rozprowadzić, zagotować.
Gołąbki polać sosem. Podawać z ziemniakami.
SMACZNEGO !!!
Komentarze (3)