GOŁĄBKI POLANE SOSEM PODANE Z ZIEMNIAKAMI

GOŁĄBKI POLANE SOSEM PODANE Z ZIEMNIAKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gołąbki

  • ryż

    2 worki
  • mięso mielone

    1,5 kg.
  • kapusta biała

    1 sztuka
  • kwaserk cytrynowy

    1 łyżeczka
  • sól

    - do smaku
  • pieprz

    - do smaku
  • SOS DO GOŁĄBKÓW:

  • mąka

    3 łyżki
  • śmietana

    3 łyżki
  • wywar z gołąbków

    ok. 2 l.
  • przecier pomidorowy

    - -
  • masło

    1/2 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

* do gołąbków potrzebna będzie: łyżka oleju i kostka rosołowa.


GOŁĄBKI: Kapustę umyć, wykroić głąb, odparzyć w wodzie z kwaskiem cytrynowym, wyjąć, zdjąć liście i przestudzić.

Do mięsa mielonego dodać ugotowany w osolonej wodzie ryż, sól oraz pieprz do smaku i wymieszać.

Farsz zawinąć w liście kapusty. Na dnie naczynia umieścić liście kapusty.
Dodać łyżkę oleju, układać gołąbki. Zalać wszystko bulionem z kostki do 3/4 wysokości gołąbków. Przykryć i dusić do miękkości.

SOS: Cebulę zetrzeć, podsmażyć na maśle, dolać bulion z gołąbków, przecier i przyprawić.

Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać śmietanę i dokładnie rozprowadzić, zagotować.

Gołąbki polać sosem. Podawać z ziemniakami.

SMACZNEGO !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MAR3STA

06.04.2011 23:45
rewelacyjne danie, aż slinka leci;)

ronald88

06.04.2011 14:10
super

Danuta8

06.04.2011 10:35
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat