Gołąbki pieczone w żurku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 główka
  • mięso mielone

    1/2 kg
  • ryż

    30 dkg
  • olej

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    1 szkl
  • żurek

    1 szkl
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z kapusty wykrawamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i obgotowujemy kapustę, ściągamy z niej liście . Nożem odcinamy zgrubiałą część nerwa.

Farsz: Cebulkę drobno kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

Do mięsa mielonego dodajemy przestudzony ryż i cebulę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dokładnie mieszamy, żeby połączyć ze sobą składniki.

Na liść kapusty nakładamy farsz i zwijamy.

Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty, następnie układamy gołąbki, przykrywamy liśćmi.

Śmietanę mieszamy z żurkiem i zalewamy tym gołąbki.
Wstawiamy do piekarnika temperatura 180-190 stopni ok 1,5 – 2 godziny.

Smacznego!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jusiaa 06.08.2014 21:38
Coś nowego, pierwszy raz o takich słyszę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat