Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki pieczone w żurku

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
mięso mielone 1/2 kg
ryż 30 dkg
olej 1 łyżka
śmietana 18 proc 1 szkl
żurek 1 szkl
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki pieczone w żurku

Z kapusty wykrawamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i obgotowujemy kapustę, ściągamy z niej liście . Nożem odcinamy zgrubiałą część nerwa.

Farsz: Cebulkę drobno kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

Do mięsa mielonego dodajemy przestudzony ryż i cebulę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dokładnie mieszamy, żeby połączyć ze sobą składniki.

Na liść kapusty nakładamy farsz i zwijamy.

Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty, następnie układamy gołąbki, przykrywamy liśćmi.

Śmietanę mieszamy z żurkiem i zalewamy tym gołąbki.
Wstawiamy do piekarnika temperatura 180-190 stopni ok 1,5 – 2 godziny.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jusiaa 06.08.2014 21:38
Coś nowego, pierwszy raz o takich słyszę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak