Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki niezawijane

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

FARSZ

mięso mielone wieprzowe 500 gram
ryż ugotowany 200 gram
kapusta włoska 1 szt
cebula 1 szt
majeranek
czosnek
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżka

SOS

pomidory krojone z puszki 400 gram
koncentrat pomidorowy 70 gram
śmietana 50 gram
cukier
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki niezawijane

FARSZ
Gotujemy ryż i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na złoto. Liście kapusty kroimy na drobno. Do mięsa mielonego dodajemy przestudzony ryż, kapustę, cebulkę, wbijamy 2 jajka, dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie farsz przyprawiamy do smaku.
Wilgotnymi dłońmi formujemy gołąbki, obtaczamy je w mące i podsmażamy na złoto z obu stron.
SOS
Pomidory z puszki łączymy z koncentratem pomidorowym oraz ze śmietaną, przyprawiamy łyżeczką cukru, szczyptą soli i pieprzu do smaku oraz blendujemy sos aby uzyskać zadowalającą konsystencję - nie za rzadką i nie za gęstą.
CO DALEJ?
Przekładamy obtoczone w mące gołąbki do żaroodpornego naczynia, zalewamy je sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 40 minut.

Doskonała wariacja gołąbkowa bez zawijania :) Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 03.11.2014 12:48
ciekawa wersja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak