Gołąbki niezawijane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

FARSZ

  • mięso mielone wieprzowe

    500 gram
  • ryż ugotowany

    200 gram
  • kapusta włoska

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • majeranek

  • czosnek

  • jajko

    2 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżka

SOS

  • pomidory krojone z puszki

    400 gram
  • koncentrat pomidorowy

    70 gram
  • śmietana

    50 gram
  • cukier

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

FARSZ
Gotujemy ryż i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na złoto. Liście kapusty kroimy na drobno. Do mięsa mielonego dodajemy przestudzony ryż, kapustę, cebulkę, wbijamy 2 jajka, dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie farsz przyprawiamy do smaku.
Wilgotnymi dłońmi formujemy gołąbki, obtaczamy je w mące i podsmażamy na złoto z obu stron.
SOS
Pomidory z puszki łączymy z koncentratem pomidorowym oraz ze śmietaną, przyprawiamy łyżeczką cukru, szczyptą soli i pieprzu do smaku oraz blendujemy sos aby uzyskać zadowalającą konsystencję - nie za rzadką i nie za gęstą.
CO DALEJ?
Przekładamy obtoczone w mące gołąbki do żaroodpornego naczynia, zalewamy je sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 40 minut.

Doskonała wariacja gołąbkowa bez zawijania :) Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 03.11.2014 12:48
ciekawa wersja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat