Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki na okrągło z fetą.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Namoczoną w mleku bułkę, przełożyć na sito i wydusić nadmiar mleka. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą i bułką.
Dodać jajko, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych.
Mięso rozłożyć na liściach kapusty w kształcie prostokąta, pozostawiając wolne brzegi kapusty. Na mięsie rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę i pomagając sobie folią, całość zrolować.
Rulon związać na końcach nicią kucharską i uformować koło. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.
Jeżeli posiadamy formę z kominkiem, to możemy formę wyłożyć liśćmi kapusty, napełnić farszem, wierzch przykryć liśćmi kapusty i upiec.
Chutney pomidorowy.
1 puszka pomidorów pelati
1 duże jabłko winne
1 mała cebula
2 łyżki rodzynek
po pół łyżeczki: imbir świeży ,cynamon ,kumin
3 goździki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu chilli ,słodko-pikantnego
pieprz ,cukier ,sól do smaku
Pomidory i jabłko pokroić w dużą kostkę ,a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do rondla z grubym dnem i gotować na małym ogniu ,często mieszając ,aż chutney osiągnie pożądaną konsystencję ,czyli zgęstnieje.
Gorący chutney możemy włożyć do słoików i przechować na następną okazję. U mnie , niestety ,z takiej proporcji nic nie pozostało.
Chutney jest doskonały zarówno ciepły jak i zimny.