Gołąbki na okrągło z fetą.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    50 dag
  • szynka wieprzowa

    50 dag
  • cebula

    2 szt
  • jajko

    2 szt
  • śmietana kwaśna

    2 łyżki
  • Sól, pieprz, majeranek

  • feta

    150 dag
  • olej

  • bułka czerstwa

    1 namoczona
  • kapusta

    1 młoda
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście, wyciąć głąb, włożyć do gotującej, osolonej wody i gotować 10 minut. Wyjąć, trochę ostudzić i oddzielić liście. Z każdego liścia, ostrym nożem wyciąć twarde nerwy. Liście osuszyć i rozłożyć na folii do pieczenia, tworząc prostokąt. Liście powinny zachodzić na siebie i może być ich dużo.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, ostudzić. Namoczoną w mleku bułkę, przełożyć na sito i wydusić nadmiar mleka. Mięsa zmielić razem z przesmażoną cebulą i bułką.
Dodać jajko, śmietanę, przyprawy i dobrze wyrobić, najlepiej ręką. Proponuję używać jednorazowych rękawiczek chirurgicznych.
Mięso rozłożyć na liściach kapusty w kształcie prostokąta, pozostawiając wolne brzegi kapusty. Na mięsie rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę i pomagając sobie folią, całość zrolować.
Rulon związać na końcach nicią kucharską i uformować koło. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC.
Jeżeli posiadamy formę z kominkiem, to możemy formę wyłożyć liśćmi kapusty, napełnić farszem, wierzch przykryć liśćmi kapusty i upiec.


Chutney pomidorowy.

1 puszka pomidorów pelati
1 duże jabłko winne
1 mała cebula
2 łyżki rodzynek
po pół łyżeczki: imbir świeży ,cynamon ,kumin
3 goździki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu chilli ,słodko-pikantnego
pieprz ,cukier ,sól do smaku

Pomidory i jabłko pokroić w dużą kostkę ,a cebulę posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do rondla z grubym dnem i gotować na małym ogniu ,często mieszając ,aż chutney osiągnie pożądaną konsystencję ,czyli zgęstnieje.
Gorący chutney możemy włożyć do słoików i przechować na następną okazję. U mnie , niestety ,z takiej proporcji nic nie pozostało.
Chutney jest doskonały zarówno ciepły jak i zimny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 10.01.2016 17:52
bardzo intrygujący przepis- nowatorski
gusia1000 20.10.2013 20:27
Fajny pomysł na podanie.
Anna133 04.10.2013 15:23
coś wspaniałego ;D
msmors 01.10.2013 12:01
ciekawe danie
Janina 01.10.2013 12:01
Świetny pomysł;)
migotka28 01.10.2013 10:54
bardzo fajne danie i ładne podane
Anna169Hosz 01.10.2013 10:49
Ale pomysłowe, też takie chcę!
matesko 01.10.2013 09:22
ciekawy przepis
babajaga1969 01.10.2013 08:10
no jaka pyszna rolada gołąbkowa
sylwia_mc 01.10.2013 07:07
interesujący pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat