Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki, które nie fruwają :)

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

farsz

łopatka wieprzowa 70 dkg
ryż 2 szkl
cebula 2 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
olej do smażenia
masło 1 łyżka
kapusta włoska 1 szt

sos

bulion 2 litry
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 18 proc 1 łyżka
oregano
czosnek
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki, które nie fruwają :)

Kroki postępowania

1
W garnku roztapiamy masło, wsypujemy ryż i chwilę mieszamy, zalewamy 4 szkl wody , solimy i gotujemy na pół miękko.
Krok 1 - Gołąbki, które nie  fruwają :) foto
2
Z kapusty usuwamy środkową twardą część. Kapustę chwilę parzymy we wrzątku i dzielimy na liście.
Krok 2 - Gołąbki, które nie  fruwają :) foto
3
Łopatkę myjemy i mielimy w maszynce.
Krok 3 - Gołąbki, które nie  fruwają :) foto
4
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Łączymy mięso
z ugotowanym ryżem i podsmażoną cebulką. Doprawiamy solą
i pieprzem.
Krok 4 - Gołąbki, które nie  fruwają :) foto
5
Na każdy liść układamy łyżkę farszu i zawijamy najpierw boki kapusty,
a potem całość w formie krokieta.
Krok 5 - Gołąbki, które nie  fruwają :) foto
6
W garnku układamy na dnie najpierw liście kapusty, a potem zwinięte gołąbki. Przykrywamy liśćmi, wlewamy ok 1,5 szkl wody, przykrywamy i gotujemy do miękkości kapusty.
Krok 6 - Gołąbki, które nie  fruwają :) foto
7
Zagotowujemy bulion, dodaję koncentrat pomidorowy, czosnek, oregano, pieprz i sól. W pół szklanki wody mieszam łyżkę śmietany i łyżkę mąki, wlewamy do garnka i gotujemy.
Krok 7 - Gołąbki, które nie  fruwają :) foto
8
Gołąbki podajemy solo, lub polane sosem jak kto lubi.
Smacznego
Krok 8 - Gołąbki, które nie  fruwają :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 25.10.2014 13:25
ja również należę do sympatyków gołąbków, te wyglądają pysznie
Motorek 02.06.2014 10:06
bardzo smaczne
Margo1 02.06.2014 08:29
jakie apetyczne, uwielbiam takie gołąbki
gibli 31.05.2014 12:45
bardzo fajniutkie gołabki :)
Jodaj 30.05.2014 13:31
prze pyszne gołąbki :)
iziona 24.05.2014 07:38
Uwielbiam gołabki, a teraz są najlepsze.
Kejti 24.05.2014 00:29
Chętnie zjem :-)
agnieszka214 23.05.2014 22:34
gołabki to ja lubie
IZABELA29 23.05.2014 22:12
i do mnie ..........
bietka 23.05.2014 20:24
szkoda że nie fruwają, może przyfrunęłyby do mnie :)
adelajda 23.05.2014 19:38
bardzo lubię :))))
Kuchenka 23.05.2014 17:55
bardzo apetyczne :)
cukiereczek 23.05.2014 16:48
fajna nazwa i smaczne gołąbki
Wafelek2601 23.05.2014 16:13
Pyszniutkie, dawno nie jadłem
gosia561 23.05.2014 16:08
niezły przepis
krystyna330 23.05.2014 15:32
pysznościa mniam
Marta1986 23.05.2014 14:52
pyszne mniam
Gracer 23.05.2014 14:17
lubię takie gołąbki
Konczi 23.05.2014 13:41
świetne gołąbeczki ... pewnie wszystkie odfrunęły, a niby nie fruwające :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak