Gołąbki fasolowo-mięsno-warzywne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka

    6 łyżek
  • marchew

    1 mała szt.
  • ryż

    1/2 szklanki
  • mięso mielone wieprzowe

    20 dkg
  • liście kapusty białej

    8 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • smalec

    2 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/2 łyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki fasolowo-mięsno-warzywne foto
Fasolkę białą perłową ,namoczyć około 1 godziny i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.Odcedzić.Dodać do niej kurkumę i startą na drobnych oczkach marchew.Wymieszać.
Krok 2 - Gołąbki fasolowo-mięsno-warzywne foto
Ryż ugotować w niewielkiej ilości wody również do miękkości.
Na rozgrzanym smalcu podsmażyć posiekaną cebulę,dodać mięso mielone.Przyprawić kucharkiem i pieprzem,dodać paprykę słodką.Wszystkie składniki wymieszać i chwilę podsmażyć.
Dodać ugotowany ryż,wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Gołąbki fasolowo-mięsno-warzywne foto
Liście z kapusty białej sparzyć i usunąć tzw. nerwy.
Na każdy liść nałożyć porcję farszu z fasoli z marchewką i porcję farszu mięsno-ryżowego.
Boki liścia zawinąć aby zakryć farsz.
Gołąbki ułożyć w garnku z 3/4 szklanki wody.
Dusić 30 minut pod przykryciem.
Krok 4 - Gołąbki fasolowo-mięsno-warzywne foto
Gołąbki podawać na gorąco.Można polać sosem pomidorowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anulka69 09.06.2017 17:05
super pomysł, pycha
MAR3STA 22.01.2016 20:57
fajne połączenie zarówno dla smakoszy mięsa jak i fasolki
ppaulina 24.08.2014 12:42
ciekawy pomysł na gołabki
mirosława4 10.05.2014 22:10
prezentują się smakowicie
Laila2786 27.04.2014 23:51
super się prezentują
mirosława4 27.03.2014 10:55
zjadłabym dawno nie robiłam :)
ben-ka 12.03.2014 13:51
Dla mnie to coś nowego,bardzo apetyczne są te gołąbki.
Katarzyna/kate1980 10.03.2014 21:39
nigdy takich nie robiłam kiedyś muszę wypróbować przepis
caralajna 07.03.2014 18:44
fajnie wyglądają w przekroju
Kejti 05.03.2014 09:10
Ciekawy przepis,takich jeszcze nie jadłam :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat