Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania z soczewicą

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 450 g
kasza gryczana 1 woreczek
ryż 1 woreczek
soczewica zielona 1 woreczek
cebula duża
kapusta włoska 220 g
Kucharek przyprawa uniwersalna 1,5 łyżki
tymianek 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
jajko 3
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
oregano 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania z soczewicą

ponadto:
garść świeżego lubczyku (porwany na mniejsze kawałki)
olej rzepakowy do smażenia
około 50 g bułki tartej do obtoczenia gołąbków
1 ½ szklanki rosołu do podlania gołąbków
kapusta ma być już okrojona a filet z kurczaka mielony

Z podanych składników wychodzi około 24 sztuki

Kapustę szatkujemy dość drobno w robocie kuchennym i razem z mięsem przekładamy do miski. Ryż, soczewicę i kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (ale nie rozgotowujemy). Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Ugotowaną kaszę, soczewicę i ryż, usmażoną cebulkę przekładamy do miski z mięsem. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy i dokładnie wyrabiamy ręką, tak by mięso połączyło się z pozostałymi składnikami. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. „Gołąbki” przekładamy do naczynia żaroodpornego (dużego), podlewamy rosołem i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 55 minut (z termoobiegiem).
Podajemy polane dowolnym sosem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

xjustynka89x 04.03.2014 13:22
muszę wypróbować ten przepis!
Maria 70 04.03.2014 13:13
Wyglądają pysznie.
Marta1986 04.03.2014 11:51
pysznie wyglada
PaniMISIOWA 04.03.2014 11:14
pięknie się prezentują
malaczarna23 04.03.2014 11:13
świetny pomysł:) muszę zrobić i takie
kasiaw 04.03.2014 10:58
wyglądają bardzo apetycznie
AZgotuj 04.03.2014 10:57
pięknie podane!:)
norweska20 04.03.2014 10:44
z soczewicą super pomysł
gosia47-47 04.03.2014 10:42
ale pysznie wyglądają :D
Ania84 04.03.2014 10:27
mmmmniam kradne przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak