Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania z soczewicą
garść świeżego lubczyku (porwany na mniejsze kawałki)
olej rzepakowy do smażenia
około 50 g bułki tartej do obtoczenia gołąbków
1 ½ szklanki rosołu do podlania gołąbków
kapusta ma być już okrojona a filet z kurczaka mielony
Z podanych składników wychodzi około 24 sztuki
Kapustę szatkujemy dość drobno w robocie kuchennym i razem z mięsem przekładamy do miski. Ryż, soczewicę i kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (ale nie rozgotowujemy). Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Ugotowaną kaszę, soczewicę i ryż, usmażoną cebulkę przekładamy do miski z mięsem. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy i dokładnie wyrabiamy ręką, tak by mięso połączyło się z pozostałymi składnikami. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. „Gołąbki” przekładamy do naczynia żaroodpornego (dużego), podlewamy rosołem i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 55 minut (z termoobiegiem).
Podajemy polane dowolnym sosem :)