Gołąbki bez zawijania z pęczakiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    600 g
  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • ryż

    100 g
  • sos sojowy ciemny

    2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • Pieorz

    do smaku
  • kasza manna

    opcjonalnie wg lepkości
  • mąka pszenna

    do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia

  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • pęczak

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki bez zawijania z pęczakiem foto
Kapustę szatkujemy dość drobno (ja użyłam robota kuchennego - większe oczka), przekładamy do dużego garnka bądź miski i solimy, odstawiamy na około 15-20 minut.
Krok 2 - Gołąbki bez zawijania z pęczakiem foto
W tym czasie ryż i kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kiedy przestygnie dodajemy do kapusty, dodajemy mięso mielone oraz jajka i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy
Krok 3 - Gołąbki bez zawijania z pęczakiem foto
dodajemy mannę aby uzyskać odpowiednią konsystencję, farsz nie powinien być zbyt luźny,
Krok 4 - Gołąbki bez zawijania z pęczakiem foto
ciasto powinno ładnie formować się w klopsy, które obtaczamy w mące
Krok 5 - Gołąbki bez zawijania z pęczakiem foto
a następnie smażymy po około 4 minut z każdej strony,
Krok 6 - Gołąbki bez zawijania z pęczakiem foto
następnie przekładamy wszystko do garnka o szerokim spodzie, puszkę pomidorów przekładamy do malaksera, dodajemy zioła i rozdrabniamy, dolewamy około 200 ml wody i całością zalewamy gołąbki, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem,
Krok 7 - Gołąbki bez zawijania z pęczakiem foto
Gołąbki gotujemy przez około 40 minut. Podajemy np z ziemniaczkami. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 12.10.2013 14:18
Super przepis! Koniecznie muszę wypróbować takiego gołąbka :)
caralajna 29.09.2013 07:36
bardzo apetycznie
mysza75 28.09.2013 12:54
jakie dobre
fotoviderek 28.09.2013 08:29
Super gołąbki:)
Katarzyna/kate1980 27.09.2013 21:19
fajny pomysł
AZgotuj 27.09.2013 20:13
przepyszne danie w całosci:)
Michał2 27.09.2013 14:30
mniam uwielbiam takie:)
lara 27.09.2013 14:14
super pomysł
Ania321 27.09.2013 13:25
wyglądają pysznie :)
Habibi 27.09.2013 12:10
Jak ja ich dawno nie robiłam... Bardzo je lubię - a na szczęście nie ma przy nich wiele pracy ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat