Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania z pęczakiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 600 g
mięso mielone wieprzowe 500 g
ryż 100 g
sos sojowy ciemny 2 łyżeczki
sól do smaku
Pieorz do smaku
kasza manna opcjonalnie wg lepkości
mąka pszenna do obtoczenia
tłuszcz do smażenia
pomidory krojone z puszki 1 puszka
Zioła prowansalskie suszone Prymat
pęczak 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania z pęczakiem

Kroki postępowania

1
Kapustę szatkujemy dość drobno (ja użyłam robota kuchennego - większe oczka), przekładamy do dużego garnka bądź miski i solimy, odstawiamy na około 15-20 minut.
Krok 1 - Gołąbki bez zawijania z pęczakiem foto
2
W tym czasie ryż i kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kiedy przestygnie dodajemy do kapusty, dodajemy mięso mielone oraz jajka i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy
Krok 2 - Gołąbki bez zawijania z pęczakiem foto
3
dodajemy mannę aby uzyskać odpowiednią konsystencję, farsz nie powinien być zbyt luźny,
Krok 3 - Gołąbki bez zawijania z pęczakiem foto
4
ciasto powinno ładnie formować się w klopsy, które obtaczamy w mące
Krok 4 - Gołąbki bez zawijania z pęczakiem foto
5
a następnie smażymy po około 4 minut z każdej strony,
Krok 5 - Gołąbki bez zawijania z pęczakiem foto
6
następnie przekładamy wszystko do garnka o szerokim spodzie, puszkę pomidorów przekładamy do malaksera, dodajemy zioła i rozdrabniamy, dolewamy około 200 ml wody i całością zalewamy gołąbki, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem,
Krok 6 - Gołąbki bez zawijania z pęczakiem foto
7
Gołąbki gotujemy przez około 40 minut. Podajemy np z ziemniaczkami. Smacznego
Krok 7 - Gołąbki bez zawijania z pęczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 12.10.2013 14:18
Super przepis! Koniecznie muszę wypróbować takiego gołąbka :)
caralajna 29.09.2013 07:36
bardzo apetycznie
mysza75 28.09.2013 12:54
jakie dobre
fotoviderek 28.09.2013 08:29
Super gołąbki:)
Katarzyna/kate1980 27.09.2013 21:19
fajny pomysł
AZgotuj 27.09.2013 20:13
przepyszne danie w całosci:)
Michał2 27.09.2013 14:30
mniam uwielbiam takie:)
lara 27.09.2013 14:14
super pomysł
Ania321 27.09.2013 13:25
wyglądają pysznie :)
Habibi 27.09.2013 12:10
Jak ja ich dawno nie robiłam... Bardzo je lubię - a na szczęście nie ma przy nich wiele pracy ;)
Krakowianka 27.09.2013 11:18
brdzo fajny i ciekawy przepis!!
Izabela9 27.09.2013 10:35
Uwielbiam gołąbki ale takich jeszcze nie robiłam.
sylwia_mc 27.09.2013 10:00
Pyszne, świetne połączenie z kaszą pęczak
2milutka 27.09.2013 09:35
uwielbiam ale Ty wiesz:D
IwonaDD 27.09.2013 09:12
smaczny, domowy obiad
Barbara13 27.09.2013 09:07
Bardzo smaczne:)
Konczi 27.09.2013 08:57
Magula zrób i mnie zaproś :D porównam smak :D
Magula 27.09.2013 08:54
mniam, super te Twoje gołąbki sa Konczi, chyba się skuszę i zrobię
Renata9 27.09.2013 08:47
pomysłowe gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak