Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 50 dag
kapusta biała 1 główka
ryż 1 saszetka
sól i pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat
bulion warzywny 2 litry
koncentrat pomidorowy 2,5 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

W dużym garnku gotujemy osoloną wodę, wkładamy do niej kapustę i blanszujemy liście, zdejmując kolejne warstwy. Liście studzimy i ścinamy z nich odstającą, twardą część. Ryż gotujemy w niewielkiej ilości soli na półmiękko, hartujemy zimną wodą i studzimy. W misce mieszamy mięso mielone (najlepiej z łopatki lub szynki) z ryżem i przyprawami (można dodać startą cebulkę - kwestia upodobań) i dobrze wyrabiamy ręką. Rozkładamy wcześniej przygotowane liście, nakładamy farsz i zawijamy gołąbki składając z jednej strony boki do środka. W dużym garnku na dnie rozkładamy niewykorzystane liście kapusty, układamy na nie ciasno gołąbki i zalewamy bulionem warzywnym, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 50 min. do miękkości kapusty. Następnie odlewamy z gołąbków część wywaru, dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie. Przelewamy wszystko do gołąbków i tak gotujemy całość jeszcze ok. 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 22.11.2014 15:13
Jak dawno nie jadłam :)
Janina 21.11.2014 17:19
Smaczne gołąbeczki;)
w mojej kuchni 20.11.2014 23:16
ale smakołyki na obiad podano
Konczi 20.11.2014 23:04
pycha !! uwielbiam!
2milutka 20.11.2014 21:31
uwielbiam to danie
R'n'G Kitchen 20.11.2014 20:04
Mega apetycznie wyglądają. Pycha!
halina17 20.11.2014 19:44
Bardzo lubię gołąbki.
gosia1988 20.11.2014 19:22
pyszne gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak