Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
ryż 2 szklanki
mięso mielone 1/2 kilo
cebula biała 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

Farsz: ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, przekładamy do miski. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy do ryżu. Mięso mielone dodajemy do całości i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W garnku gotujemy wodę. Wkładamy główkę kapusty obdartą z wierzchnich liści (liście te zachowujemy). Ściągamy pojedynczo liście kapusty. Przy każdym liściu usuwamy zgrubienia za pomocą noża i nakładamy farsz, zwijamy brzeg z farszem, następnie boki i całość zwijamy dość ciasno. Na dnie garnka, w którym będą gotowane gołąbki, układamy kilka liści kapusty. Kładziemy na nich warstwowo gołąbki. Zalewamy gołąbki wrzątkiem na wysokość 2/3. Gotujemy gołąbki pod przykryciem na średnim ogniu tak, żeby nie wykipiały, przez. ok. 30-45 minut, aż kapusta zmięknie.
Podajemy gorące, z sosem pomidorowym. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 27.12.2012 08:30
bardzo lubię gołąbki
Rafał10 19.09.2012 09:12
uwielbiam gołąbki, a tak dawno ich nie jadłam :(
Konczi 08.08.2012 19:37
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak