Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg
ryż 15 dag
jajko 1 sztuka
pietruszka zielona garść
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
kapusta 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki

Kroki postępowania

1
Mięso przekładamy do miski. Ryż gotujemy w osobnym garnku, gdy przestygnie dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko.
Krok 1 - Gołąbki  foto
2
Dodajemy przyprawy- pieprz, sól, papryka słodka i ostra oraz posiekaną pietruszkę.
Krok 2 - Gołąbki  foto
3
Wszystkie składniki dokladnie mieszamy.
Krok 3 - Gołąbki  foto
4
w kapuscie odkrawamy głąb, dzięki czemu łatwiej bedzie pozyskac liście.
Krok 4 - Gołąbki  foto
5
Kapustę gotujemy głąbem do dołu.
Krok 5 - Gołąbki  foto
6
Odrywamy po kolei liście kapusty na nią nakladamy mięso w ilości zależnej od wielkości liścia. Zawijamy mięso w liść.
Krok 6 - Gołąbki  foto
7
Tak utworzone gołąbki przekładamy do brytfanki i całość wkladamy do nagrzanego piekarnika do 180*C. Podlewamy nieco olejem by się nie przypaliły i pieczemy ok 30-40 min. nastepnie przekładamy do garnka i gotujemy wyrabiając ulubiony sos. U mnie pomidorowy :)
Krok 7 - Gołąbki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mira85 03.12.2014 16:12
Na obiad super
jasiek 03.12.2014 15:37
jak u mamy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak