Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofry z dodatkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Gofry

mąka pszenna 300 g
masło 100 g
cukier puder 60 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mleko 3,2% 0,5 l
jaja 2 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta

Dodatki

śmietana 30% 300 g
śmietan fix 1 opakowanie
brzoskwinie w puszce 1 puszka
banan 1 sztuka
rodzynki 150 g
kolorowa posypka
Polewa: ulubiona

Przepis i sposób przygotowania na: Gofry z dodatkami

1. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Następnie wszystkie składniki dokładnie miksujemy mikserem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze 1-2 łyżki mąki (ciasto ma być trochę gęstsze niż naleśnikowe)

2. Porcje ciasta (w zależności od wielkości gofrownicy, u mnie jest to niecała połowa łyżki wazowej) wylewamy na środek nagrzanych płyt gofrownicy. Zamykamy pokrywę i pieczemy gofry około 5-7 minut aż się ładnie zrumienią, sprawdzając od czasu do czasu.

3. W czasie gdy gofry się przygotowują śmietanę ubijamy ze śmietan fixem na sztywno, brzoskwinie i banana kroimy w plasterki.

4. Upieczone gofry polewamy bitą śmietaną, układamy owoce i rodzynki, posypujemy posypką czekoladową lub kolorową i polewamy polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 22.12.2014 14:32
Gofry na bogato - zawsze się sprawdzają i znajdują chętnych:)
Mniam 21.12.2014 15:30
Zjadłabym takie gofry i jeszcze z takimi dodatkami :)
Agata3 21.12.2014 14:53
mniam mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak