Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofry ryżowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka ryżowa 3/4 szkalnki
mleko w proszku 1 łyżka
cukier puder 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki
mleko 2% 1/2 szklanki
olej 2 łyżki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Gofry ryżowe

Kroki postępowania

1
Mleko, olej i żółtko mieszamy razem.
Krok 1 - Gofry ryżowe foto
2
Do miseczki wsypujemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszany żeby nie było grudek z mleka w proszku.
Krok 2 - Gofry ryżowe foto
3
Do rozmieszanego mleka wsypujemy suche składniki i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Gofry ryżowe foto
4
Białko jajka ubijamy ma pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając.
Krok 4 - Gofry ryżowe foto
5
Wlewamy go nagrzanej gofrownicy lekko przetartej pędzelkiem zamoczonym w oleju.
Krok 5 - Gofry ryżowe foto
6
Studzimy w pozycji pionowej by nie zawilgły. najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Można podawać z cukrem pudrem lub ulubionymi dodatkami.
Krok 6 - Gofry ryżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak