Gofry - puszyste i chrupiące

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • mleko

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1/3 szklanki
  • jajka

    2 szt.
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Uwielbiam gofry, bo są pyszne oraz przypominają mi smaki dzieciństwa. Kiedy byłam małą dziewczynką, często stałam w długiej kolejce, aby móc zjeść najlepsze w mieście gofry, które swoim kuszącym zapachem zapraszały do zakupu wszystkich przechodniów. Ten deser nigdy mi się nie nudzi i zawsze może przynieść nowe smaki, ponieważ wiele zależy od dodatków. Kocham każde zestawienie - z bitą śmietaną, z owocami, cukrem pudrem czy z dżemem. Podstawą udanego deseru są jednak dobre, puszyste i lekko chrupiące gofry. Dzisiaj podzielę się swoim sprawdzonym przepisem, który serdecznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Mąkę, mleko, olej, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól wkładamy do miksera i dokładnie łączymy składniki, tak aby powstała jednolita i gładka masa. Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Porcje ciasta wylewamy chochelką na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około 3 minut na lekko rumiany kolor. Gofry studzimy na kratce i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 07.12.2016 17:03
uwielbiam :)
Janina 07.12.2016 15:10
Smaczne, bardzo lubimy;))
Jadwiga/Jaga85 07.12.2016 15:06
wyglądają super!
jan_mag 07.12.2016 13:28
Świetny pomysł :)
R'n'G Kitchen 07.12.2016 13:23
Cudowne gofry <3
bietka 07.12.2016 12:31
uwielbiam gofry :)
Ania321 07.12.2016 12:03
wyglądają przepysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat