gofry drożdżowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    20 dag
  • drożdże

    1 dag
  • cukier wanilinowy

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • masło

    2 łyżki
  • mleko

    280 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski następnie wykruszamy drożdże z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Gdy pojawią się pęcherzyki wlewamy resztę mleka oraz dodajemy cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10 min(w ciepłe miejsce). Żółtko mieszamy ze stopionym ale przestudzonym masłem i mieszamy z podrośniętym ciastem. Całość miksujemy ciasto przykrywamy odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat