Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami

Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na prosty, bezmięsny obiad, który wykonamy w kilka chwil. Delikatne gnocchi, kremowy sos i suszone pomidory, pasują do siebie idealnie! Spróbujcie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na gnocchi

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka pszenna typ 450

    200 g
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 łyżka

Składniki na sos śmietanowo bazyliowy z suszonymi pomidorami

  • śmietanka 12-procentowa

    250 ml
  • pesto

    3 łyżki
  • suszone pomidory

    3 szt
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami

Kroki postępowania

Krok 1 - Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami foto
Ziemniaki myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy przesianą mąkę i sól, robimy dołek i wlewamy do niego roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami foto
Z każdego kawałka formujemy wałek grubości małego palca. Podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki o grubości ok. 2 cm. Na każdym kluseczku robimy widelcem charakterystyczne dla gnocchi wgłębienia.

Gnocchi przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
Krok 3 - Gnocchi z sosem śmietanowo bazyliowym i suszonymi pomidorami foto
W międzyczasie przygotowujemy sos. Do małego garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy pesto z bazylii i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory. Często mieszając gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy gnocchi (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).

Wyławiamy łyżką cedzakową i łączymy z przygotowanym wcześniej sosem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

dollce 11.12.2014 21:52
pięknie podane
Ola1984 07.12.2014 11:26
Świetne gnocchi, aromatyczne dodatki.
IKrakowianka 06.12.2014 23:31
rewelacyjne danie
Ania84 06.12.2014 22:13
smaczne danie
Katarzyna59 06.12.2014 20:31
pyszności!!!
Adam/ZUB3R 06.12.2014 20:18
smaczne danie
Wiktoria29 06.12.2014 20:11
bardzo smacznie wyglądają, super pomysł na sos, uwielbiam bazylię
Krystyna32 06.12.2014 19:56
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat