Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Mięso:
-
skrzydełka kurczaka
1 kg -
napój typu cola
1 litr -
miód prawdziwy
2 łyżki -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka -
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżka -
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
1 łyżka -
olej do smażenia
0.5 szklanki
Przepis i sposób przygotowania Glazurowane skrzydełka
1. Skrzydełka umyć osuszyć, zalać coca-colą tak by mięso było całe zakryte.
Odstawić na dwie godz. do lodówki.
2. Powstały płyn odlać, skrzydełka dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Podzielić na trzy części odrzucając lotki.
3. Mięso oprószyć słodką i ostrą papryką mieloną.
Smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.
4. Do mięsa wlać coca-colę oraz miód ponownie je zakrywając.
Dusić na minimalnym gazie do powstania gęstej glazury.
5. Dokładnie lecz delikatnie przemieszać skrzydełka by każdy kawałek pokryła glazura.
Podawać np. jako przekąska do piwa czy też danie obiadowe z ziemniakami i sałatką.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się