Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Glazurowane skrzydełka

5.0
(32)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Skrzydełka świetnie smakują zarówno na zimno jako przekąska np. do piwa oraz na ciepło jako danie obiadowe. Ważne by do ich przygotowania użyć oryginalnego napoju.

Składniki:

Mięso:

skrzydełka kurczaka 1 kg
napój typu cola 1 litr
miód prawdziwy 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżka
olej do smażenia 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Glazurowane skrzydełka

1. Skrzydełka umyć osuszyć, zalać coca-colą tak by mięso było całe zakryte.
Odstawić na dwie godz. do lodówki.
2. Powstały płyn odlać, skrzydełka dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Podzielić na trzy części odrzucając lotki.
3. Mięso oprószyć słodką i ostrą papryką mieloną.
Smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.
4. Do mięsa wlać coca-colę oraz miód ponownie je zakrywając.
Dusić na minimalnym gazie do powstania gęstej glazury.
5. Dokładnie lecz delikatnie przemieszać skrzydełka by każdy kawałek pokryła glazura.
Podawać np. jako przekąska do piwa czy też danie obiadowe z ziemniakami i sałatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak