Glazurowane skrzydełka

Glazurowane skrzydełka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Skrzydełka świetnie smakują zarówno na zimno jako przekąska np. do piwa oraz na ciepło jako danie obiadowe. Ważne by do ich przygotowania użyć oryginalnego napoju.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • skrzydełka kurczaka

    1 kg
  • napój typu cola

    1 litr
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżka
  • papryka ostra Prymat

    1 łyżka
  • przyprawa do kurczaka

    1 łyżka
  • olej do smażenia

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Skrzydełka umyć osuszyć, zalać coca-colą tak by mięso było całe zakryte.
Odstawić na dwie godz. do lodówki.
2. Powstały płyn odlać, skrzydełka dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Podzielić na trzy części odrzucając lotki.
3. Mięso oprószyć słodką i ostrą papryką mieloną.
Smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.
4. Do mięsa wlać coca-colę oraz miód ponownie je zakrywając.
Dusić na minimalnym gazie do powstania gęstej glazury.
5. Dokładnie lecz delikatnie przemieszać skrzydełka by każdy kawałek pokryła glazura.
Podawać np. jako przekąska do piwa czy też danie obiadowe z ziemniakami i sałatką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat