Giasto makowo-kokosowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

  • mak

  • białko

  • mleko

  • masło

  • cukier puder

  • wiórki kokosowe

  • budyń waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
# 1 szklanka maku
# 1 szklanka cukru
# 1 szklanka mąki
# # 1/2 margaryny
# 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
# 1/2 l mleka
#1 kostka masla
# 2 łyżki mąki krupczatki
# 1 budyń waniliowy lub śmiet.
# 12 dkg (ok. 8 łyżek) wiórek kokosowych
# 1 żółtko
# 3/4 szklanki cukru pudru
# alkohol ( niekoniecznie)


Wykonanie:
Białka ubić na sztywno dodając porcjami cukier, rozpuszczoną margarynę a na koncu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i oczywiście mak. wymieszać dokładnie łyzką i wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.Piec 35minut w 180 *C. Połowę mleka zagotować a w drugiej połowie rozmieszać mąkę , budyń, wiórki i połowę cukru pudru. Wlać do zagotowanego mleka i zostawić na ogniu ciągle mieszając aż do zgęstnienia masy.Następnie utrzeć masło z resztą cukru i żółtkiem i połączyć z zimną masą kokosową . Ja dodałam jeszcze trochę spirytusu ale to nie jest konieczne.Ciasto ostudzone przekroić na półi posmarować masą, przykryć drugą połówką . Udekorować dowolnie , można polać białą polewą, czekoladową i posypać wiórkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
teresa18 10.11.2013 19:22
pyszności)))
IKrakowianka 15.09.2013 19:02
wygląda super
Iwusia 23.05.2013 22:13
bardzo fajny przepis
Joanna23 19.04.2013 20:22
pyszności.
Grażyna13 12.01.2013 18:29
Pycha, moje smaki :)
Iwusia 14.11.2012 23:47
wspaniałe ciasto :)
alaaa 07.08.2012 21:37
jak smakuje tak jak wygląda to rewelacja
kamyk 02.03.2012 09:43
moje smaki
misia53 29.02.2012 22:39
Dobrze,że niektórzy czytają starannie ....faktycznie pominęłam ilość bialek , zależy jakie jajka ...10 mniejszych 8 z dużych jaj ...dzięki Elu!
Rybciia 02.02.2012 15:28
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat