GIARDINIERE - włoska marynata warzywna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Papryka słodka mielona Prymat

    kolorowa 4 duże
  • cebula

    2-3 średnie
  • kalafior

    różyczki 2 szkl.
  • cukinia

    młoda mała
  • marchew młoda

    2 średnie
  • papryczka chili

    do smaku
  • seler naciowy

    2-3 duże łodygi
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/3 szkl.
  • ocet spirytusowy

    5% 1 szkl.
  • olej roślinny

    1 szkl.
  • oliwki czarne

    (lub zielone) do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • czosnek ząbki

    2-3 średnie
  • zioła

    ulubione do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - GIARDINIERE - włoska marynata warzywna foto
Pokroić kolorową paprykę w drobną kosteczkę wielkości maksymalnie 1x1 cm.
Krok 2 - GIARDINIERE - włoska marynata warzywna foto
Cebulę pokroić w kostkę i dodać do papryki.
Młodą marchew pokroić wzdłuż na paski, a następnie w niezbyt grube plasterki.
Łodygi selera naciowego obrać z włókien i pokroić w kosteczkę. Cukinię umyć, odciąć oba końce i pokroić razem ze skóką.
Cząstki warzyw powinny być zbliżone wielkością.
Krok 3 - GIARDINIERE - włoska marynata warzywna foto
Dodać drobniutko posiekaną świeżą papryczkę chili (można razem z pesteczkami wycinając jedynie wewnętrzne miękkie przegrody.
Krok 4 - GIARDINIERE - włoska marynata warzywna foto
Kalafiora podzielić na różyczki, odciąć możliwie jak najwięcej łodygi, a sam kwiat pokroić dość drobno.
Krok 5 - GIARDINIERE - włoska marynata warzywna foto
Warzywa połączyć i zasypać solą - dokłądnie wymieszać i zalać taką ilością zimnej wody, aby tylko zrównała się z poziomem warzyw lub nakryła je na 1 cm. Zasolone warzywa puszczą sosatkową porcję płynu.
Krok 6 - GIARDINIERE - włoska marynata warzywna foto
Wstawić naczynie do lodówki na dobę. Zasolone warzywa odcedzić na sitku i przepłukać pod bieżącą zimną wodą. Odsączyć.
Krok 7 - GIARDINIERE - włoska marynata warzywna foto
Dodać pokrojone oliwki, posiekany czosnek, zioła oraz pieprz.
Krok 8 - GIARDINIERE - włoska marynata warzywna foto
Zagotować olej i ocet. Zalać warzywa ciano ułożone w słoikach. Zakręcić i przechowywać w lodówce.
Habibi
GIARDINIERE, to po włosku OGRODNIK - i chyba wiadomo skąd pochodzi nazwa ;) W marynacie jest to, co urosło w ogrodzie :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 13.09.2017 11:54
I smaczna :) A do tego prosta i nie wymaga pasteryzacji - choć oczywiście można słoiczki zagotować dla trwałości i pewności.
jejkuchnia 13.09.2017 07:07
Bardzo fajna. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat