GGrillowana polenta z salsą pomidorowo-paprykową z nutą mięty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Polenta

  • mąka kukurydziana

    0,5 szklanki
  • woda zimna

    0,5 szklanki
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • wrzątek

    1,5 szklanki
  • ser żółty

    1 szklanka

Salsa

  • pomidor

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • mięta

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do sałatek sosów i dipów Prymat

    0,5 łyżeczki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • oliwa

    2 łyżki
  • ziarna sezamu

    ,dyni, słonecznika, żurawiny
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polenta:
W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, zimną wodę i sól. Masę przelewamy do wrzątku i zagotowujemy. Dodajemy ser, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25 minut, często mieszamy. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem małej keksówki lub na kwadratowy talerz. Studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin. Po tym czasie kroimy polentę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem i grillujemy kilka minut.
Salsa:
Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki oraz miętę bardzo mocno siekamy, Dodajemy do pomidorów i papryki, przyprawiamy przyprawą do sałatek. Polewamy oliwą oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Podajemy z grillowaną polentą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Futka 10.09.2015 21:01
Cudowna i bardzo smakowita propozycja :)
Mniam 10.09.2015 12:13
Fajne i pomysłowe danie. Super!
wwwiolka 10.09.2015 10:55
Bardzo fajny przepis.
VioletoweKucharzenie 10.09.2015 08:00
Włoska potrawa ludowa podana prosto z grilla. Rewelacyjny smak podkręca salsa z pomidora i papryki z nutą mięty i ulubionych ziaren.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat