Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Polenta
-
mąka kukurydziana
0,5 szklanki -
woda zimna
0,5 szklanki -
sól
0,5 łyżeczki -
wrzątek
1,5 szklanki -
ser żółty
1 szklanka
Salsa
-
pomidor
1 szt -
papryka czerwona
1 szt -
natka pietruszki
2 łyżki -
mięta
1 łyżeczka -
Przyprawa do sałatek sosów i dipów Prymat
0,5 łyżeczki -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
oliwa
2 łyżki -
ziarna sezamu
,dyni, słonecznika, żurawiny
Sposób przygotowania
W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, zimną wodę i sól. Masę przelewamy do wrzątku i zagotowujemy. Dodajemy ser, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 25 minut, często mieszamy. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem małej keksówki lub na kwadratowy talerz. Studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 5 godzin. Po tym czasie kroimy polentę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem i grillujemy kilka minut.
Salsa:
Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki oraz miętę bardzo mocno siekamy, Dodajemy do pomidorów i papryki, przyprawiamy przyprawą do sałatek. Polewamy oliwą oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Podajemy z grillowaną polentą.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się