Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęsty sos z białych warzyw ( z imbirem lub chrzanem)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pietruszka gotowana 1 sztuka
seler korzeniowy gotowany 1/4 sztuki
rosół drobiowy 1/2 szklanki
imbir starty 1 łyżeczka
chrzan świeżo starty 2 łyżeczki
śmietana 12-procentowa 2 łyzki
sól do smaku 1 szczypta
cukier drobny 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Gęsty sos z białych warzyw ( z imbirem lub chrzanem)

Kroki postępowania

1
Zmiksować na krem seler i pietruszkę .
Krok 1 - Gęsty sos z białych warzyw ( z imbirem lub chrzanem) foto
2
Przecedzić i doprawić do smaku bulion. Podgrzać.
Krok 2 - Gęsty sos z białych warzyw ( z imbirem lub chrzanem) foto
3
Dodać tarty imbir lub chrzan i śmietankę.
Doprawić do smaku solą i cukrem.
Sos podawać do gotowanego mięsa z kurczaka , pulpetów.

* Doskonały jest podobny sos do ryb gotowanych na parze bazując na wywarze zebranym w dolnym garnku wywarze i ugotowanych obok ryby kawałku selera i pietruszki.
Krok 3 - Gęsty sos z białych warzyw ( z imbirem lub chrzanem) foto
4
Inspirowany ,,Marchewkowym sosem albo-albo ( imbir albo chrzan) " .Jeśli można zrobić dietetyczny sos z ugotowanej w rosole marchewki z dodatkiem imbiru lub chrzanu - to czemu nie z pozostałych warzyw z rosołu czyli selera i pietruszki ?
Krok 4 - Gęsty sos z białych warzyw ( z imbirem lub chrzanem) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MarchiochaKucharzy 28.02.2014 17:51
kolejny świetny zestaw:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak